Magnetik rezonans görüntüleme ve görüntü netleştirme
Magnetic resonance imaging and imaging make it clearer
- Tez No: 199909
- Danışmanlar: PROF.DR. ETEM KÖKLÜKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, görüntü netleştirme, Magnetic Resonance Imaging, imaging make it clearer
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tıpta hastalıklı dokuların ve patolojik kitlelerin teşhisinde kullanılan radyolojikcihazların (Radyodiyagnostik) amacı, özellikle manyetik rezonans görüntülemecihazlarının fiziksel ve/veya izafi anlamda inceleyerek yazılımsal olarak dahafonksiyonel, gelişmiş ve hatasız bir teşhis amacına yönelik bir MRG sistemiincelenin geliştirilmesidir.Bu çalışmada radyolojik teşhiste kullanılan cihazlardan MR (Manyetik RezonansGörüntüleme)`in tanıtımı açıklanmaya çalışılmış ve MR görüntüleme sistemleri, MRgörüntü işleme ve görüntü kalitesi hakkında bilgiler verilerek MRG de görüntünetleştirme uygulamaları yazılımsal olarak desteklenmiştir. Çekilen bir MRgörüntüsü program ile zıtlık ayarını otomatik olarak yapılmış görüntüde görülmesiistenilen noktanın durumuna göre görüntü netliği sıfır ile bir arasında istenilennoktaya getirilmektedir.Böylece sayede kabul edilebilir oranda bir görüntü netliğisağlanabilmektedir ve elde edilen görüntüler klinik teşhiste daha doğru sonuçlarınalınmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
We have examined an MRG system for a more technological and error-freediagnostic methods as software by performing the detailed examinations of the targetof the radio-diagnostic devices used for the diagnostic of infected tissues andpathological blocks, particularly the magnetic resonance imaging devices and byanalyzing these devices physically and/or relatively.In this study, while defining the radiological terms, introduction of MR (MagneticResonance Imaging) among the devices used for radiological diagnostic has beenmade. Information on the MR imaging systems, MR image processing and imagequality has been given and it was supported by software by giving information aboutthe applications for image developing in MRG. When we want to make the contrastsettings of an MR image automatically by using a program, we can set the imageresolution between zero an done according to the status of the point we like to see. Inthis way, we can maintain an acceptable image resolution. By means of the imagesobtained in this way, more clear results can be achieved for clinical diagnostics.