Ataköy Baraj Gölü alabalık (Salmo trutta) populasyon yapılarının mikrosatellit DNA analiz yöntemi ile incelenmesi
Genetic identification of rout (Salmo trutta) population from Ataköy Dam Lake using DNA microsatellite markers
  1. Tez No: 199928
  2. Yazar: ZEYNEP AYAN KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrosatellit Markörleri, Kahverengi Alabalık (Salmo trutta), GenetikTanımlama, Microsatellite Markers, Brown Salmo trutta (Salmo trutta), GeneticIdentification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Ataköy Baraj Gölü'nde bulunan alabalık (Salmo trutta)populasyonunun genetik yapısının DNA düzeyinde belirlenmesi amaçlanmıştır. MikrosatellitDNA markörleri kullanılarak mevcut doğal alabalık populasyonunun genetik özellikleribelirlenmiş, aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konmuştur.Bu süreçte, rasgele 20 adet doğal alabalık yakalanmıştır. Genetik tanımlamalarınınyapılması amacıyla daha önceden geliştirilmiş olan mikrosatellit lokusundan sekiz tanesikullanılmıştır. Populasyonda polimorfizm oranı oldukça yüksek bulunmuştur. En yüksekgenetik farklılık oranı A1 ile A14 bireyleri arasında 1.000 olarak, en düşük değer ise A5 ileA7 ve A17 ile A18 bireyleri arasında 0,000 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research it was aimed to determine the genetic structure of Salmo truttapopulations interms of DNA in Ataköy Dam Lake. By using the microsallite DNA method thegenetic features of the natural Salmo trutta population were determined, the similarities andthe differences between the individuals were shown.During this period, 20 Salmo trutta were caught randomly. To identify the geneticfeatures, eight of the loci when was identified previosly were used. The polymorphism rate inthe population was found comparatively high. The highest variation was determined as 1.000between A1-A7 and the least genetic variation between A5-A7 and A17-A18 was found as0,000.