Tokat koşullarında bazı nohut (Cicer arietinum L.)genotiplerinin antraknoz (Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.) hastalığına tepkisi ile verim ve diğer bazı özelliklerinin belirlenmesi
Determination of ascochyta blight (Ascochyta rabiei (Pass.) response yield and yield related traits of some chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes in Tokat
  1. Tez No: 199929
  2. Yazar: MERAL AKALIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEVDET AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut (Cicer arietinum L.) genotipleri, verim, verim unsurları, antraknoz(Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.), Chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes, yield, yield components, antrachnose(Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, nohutta önemli verim kaybına neden olan antraknoz hastalığının genotiplerinverimleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma Gaziosmanpaşa Üniversitesi Üretim Alanları'nda 2004-2005 yılları vejetasyondöneminde yürütülmüştür. Çalışma Tesadüf Blokları Deneme deseninde 3 tekerrürlü olarakplanlanmıştır. Çalışmanın bitkisel materyalini Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Karadeniz TarımsalAraştırma Enstitüsü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'ndentemin edilen çeşitli özelliklerdeki (hat, çeşit) 50 adet nohut genotipi oluşturmuştur.Denemede kullanılan nohut genotiplerinin hastalık değerleri 1-9 arasında değişiklikgöstermiştir. En düşük hastalık değeri F98-229C, F98-230C, F97-227C, F97-132C, F98-226Chatlarında saptanmıştır.Denemede nohut genotiplerinde hastalık reaksiyonları ve bitki boyu, ilk bakla yüksekliği,bitkide ana dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide fertil bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide taneverimi, hasat indeksi, 1000 tane ağırlığı olmak üzere başlıca verim unsurları incelenmiştir. ncelenentüm özellikler genotiplere göre önemli değişmeler göstermişlerdir.Genotiplerin ortalama bitki boyu, 34,46-56,46 cm, ilk bakla yüksekliği 16,12-32,5 cm, bitkideana dal sayısı 1,9-3,3 adet, bitkide bakla sayısı 21,9-48,9 adet, bitkide fertil bakla sayısı 18,2-38,7adet, bitkide tane sayısı 23,3-49,3 adet, bitkide tane verimi 7,3-15,2 g, hasat indeksi %35-51,9, 1000-tane ağırlığı 288,4-497,5 g arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to in chickpea important of yield loss caused of antrachnose disease ofgenotypes on yields influence to determinate.This study was done in production open place of Gaziosmanpaşa University during vagetationperiyod of 2004-2005. The experimental design was completely randomized blocks with 3replications. Fifty chickpea genotypes (line, cultivar) obtain from The Agean Agricultural ResearchInstitute, The Black Sea Agricultural Research Institute, The Anatolia Agricultural Research Instituteand Gaziosmanpaşa University Agricultural Faculty Field Crops Department were used.In the experiment was changed used chickpea of genotypes disease of values between 1 and 9respectively. The lowest disease value was recorded from F98-229C, F98-230C, F97-227C, F97-132C, F98-226C lines.In chickpea genotypes disease reactions and plant hight, first pod height, number of mainbranches in the plant , number of pods in the plant, number of pods carrying seeds, number of seedsper plant, seed yield in the plant, harvest index, 1000-seed weight being yield components wereexaminaded. Examinated all characters according to genotypes showed significant changes.In chickpea genotypes disease reactions and plant hight, first pod height, number of mainbranches in the plant , number of pods in the plant, number of pods carrying seeds, number of seedsper plant, seed yield in the plant, harvest index, 1000-seed weight being yield characters wereexaminaded. Examinated all characters according to genotypes showed significant changes.Chickpea of genotypes average plant hight 34,6-56,6 cm, first pod height 16,1-32,5 cm,number of main branches in the plant 1,9-3,3 number, number of pods in the plant, 21,9-48,9 number,number of pods carrying seeds, 18,2-38,7 number, number of seeds per plant 23,3-49,3 number, seedyield in the plant 7,3-15,2 g, harvest index %35-51,9, 1000-seed weight 288,4-497,5 g respectively.