Sarıçam (Pinus sylvestris L.)'da tüplü fidan üretim tekniği üzerine bir araştırma
A research on potted seedling production technique in scots pine
- Tez No: 200017
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM TURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sarıçam, Tohum, Fidan, Kap Tipi, Tüp Dolgu Materyali, Orijin, Morfoloji, GübrelemeVI, Scots Pine, Seed, Seedling, Container type, Growing media, Origin, Morphology, Fertilize.VII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sarıçam (Pinus sylvestris L.)'da Tüplü Fidan Üretim TekniğiÜzerine Bir AraştırmaNurten LERM OĞLUÖZETKap tipi, tüp dolgu materyali, orijin ve gübrelemenin sarıçam (Pinus sylvestris L.)fidanlarının gelişimine etkisini belirlemek amacıyla, Trabzon Of Orman Fidanlığı'ndantemin edilen Kars-Sarıkamış ve Artvin-Kılıçkaya orijinli sarıçam tohumlarının (polietilentüp, enso tipi ve ayık tipi kaplar olmak üzere) 3 farklı kap tipinde ve (Fin turbası + köpük,Bulancak turbası + köpük ve toprak + köpük karışımları olmak üzere) 3 farklı tüp dolgumateryalinde ekimi gerçekleştirilmiştir. Çimlenme sonrası, fidecikte hipokotil boyu vekotiledon sayısı; 1 yaşındaki fidanlarda kök boğazı çapı, gövde boyu, kök boyu, gövde tazeağırlığı, kök taze ağırlığı, fidan taze ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, kök kuru ağırlığı, fidankuru ağırlığı, gövde/kök taze ağırlığı oranı, gövde/kök kuru ağırlığı oranı ve yan dal sayısıgibi morfolojik karakterlere ait ölçümler yapılmıştır. kinci yıl, en iyi gelişimi göstermişolan Finlandiya turbası+köpük ortamında yetiştirilen Sarıkamış orijinli fidanlar, polietilentüplere şaşırtılarak, Nisan ve Ağustos aylarında olmak üzere iki kez üç farklı dozda (NPK(9-23-14), NPK (33-3-6) ve NPK (15-15-15)) kompoze gübreler ile gübrelenmişler vevejetasyon sonunda kök boğazı çapı, fidan boyu ve yan dal sayısı gibi morfolojikkarakterlere ait ölçümler gerçekleştirilmiştir.Yapılan tüm ölçümler sonucunda elde edilen verilere SPSS istatistik programıuygulanarak, veriler değerlendirilmiş, çoğul varyans analizi ile kap, tüp dolgu materyali veorijinin, fidecik ve 1 yaşındaki fidanların gelişimine etkisi, basit varyans analizi ile degübrelemenin 2 yaşındaki fidanlara etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak kap, tüp dolgu materyali ve orijinin 1 yaşındaki sarıçam fidanlarınınmorfolojik karakterlerinin çoğu üzerinde etkili olduğu, gübrelemenin ise fidanların kökboğazı çapına olumlu etki ettiği; ancak gübreler arasında istatistiksel anlamda önemli birfarkın bulunmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
A Research on Potted Seedling Production Technique in Scots PineNurten LERM OĞLUSUMMARYThe purpose of this study was to determine the effects of container types, growingmedia, origins and fertilizing on the growing of Scots pine seedlings. For this purpose,Scots pine seeds originated from Sarıkamış and Kılıçkaya were obtained from Of Nurseryin Trabzon. These seeds were sown in 3 different kinds of container and 3 different kindsof growing media. After the germination, different kinds of morphological characteristicssuch as hypocotil height (HH), cotyledon number (CN), seedling height (SH), root height(RH), root collar diameter (RCD), stem and root fresh weight (SFW, RFW), stem and rootdry weight (SDW, RDW), seedling fresh and dry weight (SdFW, SdDW), stem/root freshweight rate (SFW/RFW), stem/root dry weight rate (SDW/RDW) and brunch number (BN)were measured at 1 years old seedlings. In the next vegetation season, Sarıkamış originatedseedlings, which were grown in Fin. peat+polystren media were transplanted into biggerpots. Then in two different time (April and August), 3 different fertilizer (NPK(9-23-14),NPK(33-3-6) and NPK(15-15-15)) were applied to the seedlings. At the end of thevegetation season, some morphological characteristic such as SH, RCD, BN weremeasured in 2 years old seedlings.Container type, growing media and origin effects on morphological characteristicsof 1 years old seedlings were determined by using multiple analyses of variance andfertilizing effect on 2 aged seedlings was determined by using analyses of variance.It was determined that container type, growing media and origin were effective onmany morphological characteristics of 1 years old seedlings. On the other hand it wasdetermined that fertilizing had a positive effect on seedlings, but there were no significantdifference between fertilizers.