Mikroiklim oluşumunda rüzgar ve sıcaklık açısından yüksek/yoğun yapılaşmanın etkisi: Rize örneği
The effect of high/density buildings in being of microclimate in terms of wind and temperature: Case in Rize
  1. Tez No: 200016
  2. Yazar: MELEK KURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ ASASOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Yüksek Yapılar, Rüzgar, Sıcaklık, Climate Changes, High-rise Building, Wind, Temperature
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETMikroiklim Oluşumunda Rüzgar ve Sıcaklık Açısından Yüksek/YoğunYapılaşmanın Etkisi: Rize ÖrneğiMelek KURAL21. yüzyıl, gelişen teknolojisi ile değil, tüm dünyayı etkileyen çevre sorunları ilegündeme gelmektedir. Hava, toprak, su kirliliğinden iklim değişimlerine kadar uzanan busorunlar; doğanın döngüsünü bozmuş, insanı da içine alacak şekilde canlı-cansız tümçevreyi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirmiştir. İnsanoğlu, geçtiğimiz onlu yıllardabu sorunları tartışmaya ve çözüm önerileri aramaya başlamıştır. Gelecekte de uzunca birsüre tartışacak gibi görünmektedir. Her biri kendi içerisinde titizlikle üzerinde durulması,neden ve sonuçlarının tartışılması gereken bu sorunların günümüzde en dikkat çekiciolanlarından birisi kentleşmeye bağlı oluşan iklim değişimleridir.Bu çalışmada, çevre sorunlarından iklim değişimlerinde, kentleşme ve onun birürünü olan ve giderek de kentlere hakim olan yüksek/yoğun yapılaşmanın rolü bu açıdandeğerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma, Rize kenti özelinde seçilen bir alan çalışması ilesomutlanmak istenmiştir. Seçilen alanda, yüksek yapılaşmanın kentteki iklimdeğişimine/mikroiklim oluşumuna katkısı, yapılan rüzgar deneyleri ile incelenmiştir. Tezdört bölümden oluşmaktadır;Birinci bölümde, konunun belirlenmesi ve çalışmanın amacı yer almaktadır.İkinci bölümde, konuyu anlamaya yardımcı olacak, konuyla ilişkili genel bilgiler vekavramlar yer almakta; çalışma alanının belirlenmesi, tanıtılması ve araştırma yöntemineilişkin bilgiler verilmektedir.Üçüncü bölümde, alan çalışması sonucu elde edilen bulgulardan söz edilmektedir.Dördüncü bölüm ise sonuçlar ve önerilerle sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effect of High/Density Buildings in Being Microclimate in terms of Windand Temperature: Case in RizeMelek KURAL21th century has been talked about environmental problems which affect all of theworld, not its developing technology. These problems such as air, soil, water pollution andclimate changes have disrupted rotation of nature and have faced with danger of beingdestroyed all of the living-unliving environment and human. Human beings have started todiscuss these problems and to search solution proposals in recent years. It seems that hehas discussed for along times in future, too. One of most arresting problems which have tobe discussed their reasons and results are climate changes which are caused byurbanization.In this study, the role of high/density buildings that are a product of urbanization inclimate changes have been tried to be evaluated. Study has been wanted to be madeconcrete with a selected case study in Rize. In selected area, contribution of high buildingsto climate change/being microclimate in city has been examined with wind tests. Thesishas consisted of four chapters;In chapter one, being determined of subject and aim of study have been given.In chapter two, general informations and concepts related to subject have been given;informations related to being determined, introduced of study area and investigationmethod have been given.In chapter three, findings which are obtained in study area have been mentioned.Chapter four has finished with results and proposals.