Doğal gazlı kojenerasyon sisteminin ekserjetik analizi
Exergetic analysis of cogeneration system with natural gas
  1. Tez No: 200077
  2. Yazar: NİLAY AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Doğal Gaz, Enerji Analizi, Ekserji Analizi, Ekonomik Analizi.2007, 150 sayfa, Cogeneration, Natural Gas, Exergy Analysis, Economic Analysis.2007, 150 Pages
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDOĞAL GAZLI KOJENERASYON SİSTEMİNİN EKSERJETİK ANALİZİNilay AKDENİZSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMakina Mühendisliği Anabilim DalıJuri: Prof. Dr. Mustafa ACAR(Danısman)Prof. Dr. Mustafa BAYHANYrd.Doç. Dr. Reşat SELBAŞGelişen teknoloji, artan nüfus popülâsyonu ve daha konforlu bir yaşam arzusu,insanoğlunun enerjiye olan talebini artırmıştır. Artan bu talebi karşılamak için fosilkökenli enerjilerin yoğun bir şekilde kullanımı devam etmektedir. Bu kullanımınyaklaşık 50-100 yıllık bir geleceğinin kaldığı öngörülmekle birlikte, bu enerjilerinkullanımı ciddi çevre sorunlarına da yol açmaktadır. Fosil kökenli kaynaklarınkullanımı ile ortaya çıkan bu zararlı emisyonlar küresel bazda ısınmalara, iklimdeğişikliklerine ve çevre kirliğine yol açmaktadır. Kojenerasyon (Bileşik Isı GüçSistemleri) aynı anda elektrik ve ısı enerjisini bir tekil ısı kaynağından elde eden ısılsistem olarak tanımlanabilir. Endüstriyel ve konut uygulamaları için bu enerjitürlerinden her ikisine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bileşik Isı Güç Sistemlerinde enönemli amaç yakıtın enerjisinden en üst düzeyde yararlanmaktır. Isı ve mekanikenerjinin ayrı ayrı üretildiği klasik tesislerin toplam faydalı enerji yönündenyararlanma oranı %55-65 civarında olmasına karşılık kojenerasyon tesislerinde budeğer %80-90 civarındadır.Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin elektrik ve ısı enerjisi ihtiyacınıkarşılamak üzere tasarlanmış olan 10MW gücündeki doğal gazlı kojenerasyontesisinin termodinamik, ekserji ve ekonomik analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisEXERGETIC ANALYSIS OF COGENERATION SYSTEMWITH NATURAL GASNİLAY AKDENİZSüleyman Demirel University Graduate School of Applied and Natural SciencesMechanical Engineering DepartmentThesis Committee: Prof. Dr. Mustafa ACAR (Supervisor)Prof. Dr. Mustafa BAYHANAsst. Prof. Reşat SELBAŞBy the advanced technology and increasing population, people desire to live in morecomfort status, as a result of this the demand for energy increased. In order to replythis demand fossil originated energies are still utilizing densely. If consumption willhappen more and more, the fossil energy sources run out of within 50-100 years andit will caused serious enviromental pollution. The harmful emissions is consisted,climates can be changed irregular and to be caused glubolar heating by use of fossiloriginated energy. Cogeneration system can be described, to provide electricity andheat energy at the same time from a singular heat source. For both industrial andconstruction systems all we need both these energy sources. In combined heat andpower system the most important aim is to benefit the highest effinciency of thefuels. Although in classical plants which produce heat and mechanical energyseparately the ratio of energy effinceincy is %55-65, in cogeneration plants thiseffinciency is about %80-90.In this study thermodinamic, exergy and also economic analysis of a natural gascogeneration plant which has a power of 10 MW are done in order to reply thedemand of electricity and heat energy need of Suleyman Demirel Univesity.