Pamuklu tekstil endüstrisi atıksularındaki rengin foto-fenton prosesiyle giderimi
Color removal of cotton textile industry wastewater by photo-fenton process
- Tez No: 200168
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF SAATÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenton, foto-fenton, renk verimi, indigo, tekstil endüstrisi, atıksu.VI, Fenton, photo-Fenton, indigo, textile industry, color removal, wastewater.VII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPAMUKLU TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDAKİ RENGİN FOTO-FENTON PROSESİYLE GİDERİMİCerrah DEMİRCİFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı2007, Sayfa: 47Bu çalışma fenton ve foto-fenton sistemleri kullanılarak indigo boyası kullanan tekstilatıksuyundan renk ve KOİ, TOK ve AKM giderimini incelemek için yapılmıştır. Tüm deneylerlaboratuar ölçekli sistemde gerçekleştirilmiştir. İlk pH, reaksiyon süresi gibi farklı reaksiyonparametrelerinin etkileri ve indigo kot boyası atıksuyunun oksidasyonu üzerinde Fe+2 ve H2O2konsantrasyonlarının etkisi tayin edilmiştir. Etkili sistem şartları Fe/H2O2 oranı 1/13 ve pH 2,8olarak bulunmuştur. Fenton ve foto-fenton sistemleri için en uygun karıştırma süreleri sırasıyla120 ve 60 dakika olarak bulunmuştur. Fenton ve foto-fenton sistemleri giderme verimlilikleriarasında bir kıyaslama yapılmıştır. Foto-fenton sistemleri ile TOK, KOİ ve renk giderimiyaklaşık olarak sırasıyla yüzde olarak 61,49-73,95, 91-98,48 ve 99,35-99,90 elde edilmiştir.Fenton sistemiyle yaklaşık olarak TOK' un %55,86-69,42, KOİ' nin %87,04-91,84 ve rengin%97,26-99,23'ü giderilmiştir. AKM her iki sistem de etkili bir şekilde giderilmiştir. Her ikisistemin çıkış suyundaki TDS ve sülfat konsantrasyonları artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisCOLOR REMOVAL OF COTTON TEXTILE INDUSTRY WASTEWATERBY PHOTO-FENTON PROCESSCerrah DEMİRCİFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Environmental Engineering2007, Page: 47This study was performed to investigate the removal of COD, TOC, TSS and color from indigodyeing textile effluent using the Fenton and photo-Fenton processes. All experiments wereperformed on a laboratory scale set-up. The effects of different reaction parameters such asinitial pH, reaction time, effect of Fe(II) and H2O2 concentrations on the oxidation of indigodenim dyeing wastewater have been assessed. Effective system conditions were found to be pHof 2.8, iron-to- hydrogen peroxide molar ratio of 1:13. For Fenton and photo-Fenton processes,optimum irradiation times were found to be 120 and 60 min respectively. The removalefficiencies among Fenton and photo-Fenton processes were compared with one another.Removal of TOC, COD and color of approximately 61.49-73.95, 91.00-98.48 and 99.35-99.90% can be achieved by photo-Fenton process, respectively. The Fenton reaction isresponsible for approximately 55.86-69.42% removal of TOC, 87.04-91.84% removal of CODand 97.26-99.23% removal of color. TSS was effectively removed in both processes. Totalphosphorus and total nitrogen were slightly removed. TDS and sulfate concentrations in theeffluents were increased.