1998 Afet Yönetmeliği'nin EC 8 ve UBC-97 ile karşılaştırılması
The comparison of 1998 Disaster Code with EC 8 and UBC-97
- Tez No: 200169
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SAYIL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depreme dayanıklı tasarım, düzensiz yapılar, statik analiz yöntemleri, modbirleştirme yöntemi, lineer zaman-tanım alanı analizi, taban kesme kuvveti süneklik düzeyi yüksekelemanlar, Earthquake resistant design, irregular structures, static analysis method, modal responseanalysis, linear time-history analysis, base shear force, high ductility elements
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZETÜlkemiz nüfusunun yüzde 95'i deprem riski altında yaşamaktadır.Kuzey Anadolu ve DoğuAnadolu Fay hatları nedeniyle çok sayıda büyüklüğü 7.0 Richter'e varan şiddetli deprem meydanagelmiştir ve de gelmeye de devam edecektir.Bu nedenle insanlarımızı ve şehirlerimizi korumak veKocaeli Depreminde olduğu gibi ağır kayıpları tekrar yaşamamak için depreme dayanıklı yapıtasarımına önem verilmelidir.Depreme dayanıklı yapı tasarımının ilk adımı deprem kuvvetlerinin belirlenmesidir.Bu amaçlaçeşitli hesap yöntemleri kullanılmasına rağmen bu yöntemlerin barındırdığı belirsizlikler nedeniyletam olarak deprem kuvvetlerinin hesaplanması mümkün değildir.Deprem hasarları yapıların gerçek davranışı hakkında fikir verir ve depreme dayanıklı tasarımkonusunda zorunlu kuralları ortaya koyar.Hasarların genel sebepleri düzensiz taşıyıcı sistemler,konstruktif kurallara uyulmaması ve düşük malzeme kalitesidir.Genel olarak deprem yönetmelikleri deprem kuvvetlerinin hesaplamaları,taşıyıcı sistemleriçin düzensizlik kriterleri ve konstrüktif detaylar için kurallar verir ve malzeme kalitesi için alt sınırbelirler.İsimleri yada yürürlükte olduğu ülkeler farklı olsa da bütün yönetmeliklerin ortak noktasıdeprem etkilerine karşı minimum dayanım ve sünekliğin beraber sağlanması gerekliliğidir.Bu çalışmanın amacı 2007 Deprem Yönetmeliği,Eurocode 8 ve Uniform Building Code 8arasında inceleme ve karşılaştırma yapmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNinety five percent of Turkiye?s population have been living under the risk of earthquake.Uptoday ,due to North Anatolian Fault and East Anatolian Fault, many destructive earhquakes whosemagnitudes reaching 7.0 Richter have taken place and also will take place. In order to protect ourpeople and cities and not to suffer the heavy losses such as in Kocaeli Earthquake ,attention should bepaid to earthquake resistant design.First stage of earthquake resistant design is calculation of seismic forces.For this purposevarious analysis methods are employed it is not possible to determine the exact values of seismicforces due to inaccuracies that analysis methods contain.Earthquake damages give idea about exact behaviour of structues and reveal the necassaryrules that must be obeyed on the point of earthquake reistant design.The chief reasons of damages isirregular structural systems, violation of ductility rules and poor material quality.As a rule, earthquake codes give rules on the calculation of earthquake forces, irregularitycriteria for structural systems and details ensuring element ductility and also determines lower limit formaterial quality. Even their name or the countries where they are in use are different, the commonpoint of earthquake codes is necessity of ensuring the strength and ductility simultaneously.Th purpose of this study is to review and compare the provisions on subjects that mentionedabove.