Alüminyum ilaveli ASTM C18150 ve ASTM C18200 alaşımlarının mekanik ve fiziksel özelliklerinin araştırılması
Investigation of mechanical and physical properties of aluminum added ASTM C18150 and ASTM C18200 alloys
  1. Tez No: 200178
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CuCr alloys, CuCrZr alloys, wear under electrical current, mechanicalproperties.I
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziALÜMİNYUM İLAVELİ ASTM C18150 ve ASTM C18200ALAŞIMLARININ MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİNARAŞTIRILMASIÇiğdem GÖKÇENFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetalurji Eğitimi Anabilim Dalı2007, Sayfa: 86Bu yüksek lisans tezinde; CuCr1 [ASTM C18200] ve CuCrZr [ASTM C18150]alaşımlarının farklı oranlarda alüminyum ile alaşımlanması sonucunda mekaniközelliklerindeki değişimlerin kıyaslanması yapılmıştır. Elde edilen yeni alaşımların ısıliletkenlik değerlerinden hareketle elektrik iletkenlik seviyeleri hakkında yorum getirilmeyeçalışılmıştır.Yüksek iletkenlik seviyesine sahip CuCrZr alaşımlarının farklı hızlarda, farklı DCakım değerlerinde ve yönlerinde paslanmaz çelik diske karşı akım altında aşınma davranışlarıincelenmiştir.Ayrıca adhezif aşınma, abrasif aşınma, tribooksidasyon, yorulma aşınması ve diğer aşınmamekanizmaları, aşınma deneyleri ve ölçüm yöntemleri tanıtılmıştır. Örneklerle elektrik akımınınaşınma davranışına etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.Anahatar Kelimeler: CuCr alaşımı, CuCrZr alaşımı, akım altında aşınma, mekanik özellikler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF MECHANICAL AND PHYSICALPROPERTIES OF ALUMINUM ADDEDASTM C18150 AND ASTM C18200 ALLOYSÇiğdem GÖKÇENFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metallurgy Education2007, Page: 86In this master thesis it has been compared the changes of mechanical properties CuCr1[ASTM C18200] and CuCrZr [ASTM C18150] alloys by addition of aluminum in differentratios. The main aim was the interpreting of the electrical conductivity levels of the producednew alloys with regard to thermal inductivity.The wear behaviors of test materials have been investigated against to a stainless steeldisc under different speeds and under three different direct currents in two directions.However in this work adhesive wear, abrasive wear, tribooxidation, fatigue and theother mechanisms, wear test methods and measurement techniques after literature knowledgehave been presented. The explanation of effects of the electrical current on the wear behaviorsof test materials was purposed with typical samples.