Görüntü işleme yöntemleri kullanılarak meyve tasnifi
Fruit classification using image process techniques
  1. Tez No: 200542
  2. Yazar: GÜRAY TONGUÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KEMAL YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Ziraat, Computer Engineering and Computer Science and Control, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makine görüsü, meyve tasnifi, görüntü isleme, Machine Vision, fruit classification, image process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada Image process teknikleri kullanılarak meyvelerin boyut ve renk ayrımı üzerine çalısılmıstır. Meyveler içerisinden, Isparta yöresi ihtiyaçları doğrultusunda ve Image Process teknikleri açısından islenmesi diğerlerine göre daha sorunlu olan elma seçilmistir. Çalısmada önce sabit bir platformda ön çalısma ve incelemeler yapılmıs, buradan elde edilen verilerle çalısmalar hareketli bir platforma tasınmıstır. Hareketli platform, dıs ortamın ısık etkilerinden etkilenmemesi için kapalı bir kutu ile çevrelenmis ve kendi içinden kontrollü olarak aydınlatılmıstır. Platformdan yüksek çözünürlüklü kamera ile alınan görüntüler C# programlama dili ile hazırlanan yazılım tarafından islenmistir. Yazılımın hazırlanması sırasında çesitli Image Process tekniklerinden yararlanılarak olusturulmus algoritma kullanılmıstır. Sisteme bağlı bir sensör, kamera önüne bir nesne geldiği zaman bilgisayarın paralel portu aracılığıyla bilgisayara bilgi vermektedir. Yazılım, 1 ms'lik periyotlarda bu portu kontrol ederek sensörden bilgi gelip gelmediğini anlamaktadır. Sensörden bilgi gelmesi durumunda yani kamera önüne bir nesne gelmesi durumunda kameradan aldığı görüntüyü isleyerek ekranda incelediği meyvenin boyut ve rengi hakkında sayısal ve görsel bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, classification of fruit according to size and colour has been researched. Apple has been selected among fruits which more complex to process and consider to Isparta region request. In pre-process, inspections have been done in constant platform and then mobile platform. Mobile platform have been enclosed by box which lightproof to provide stable light conditions. Box was illuminated inside themselves by controlling. Captured images from the high resolution camera are processed software, prepared by C# programming language. The algorithm that utilized from many image process techniques was used while preraping software. The sensor in the system is gives a signal when anything comes frontier of camera by computer parallel port. Software controls parallel port every 1 ms for sensor signal. If sensor gives signal, software process images that captured from camera and gives numerical and visual info about fruit which analyzed.