Uzaktan algılama ve görüntü işleme tarıma uygulanması
Remote sensing and image processing application to agriculture
- Tez No: 796527
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Tarım, geçmişten günümüze insanoğlunun en önemli ihtiyaç ve geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Tarım daima bir teknolojik değişim ve gelişim içerisinde olmuştur. Günümüzde de teknolojinin hızlıca gelişmesinden tarım sektörüde çok fazla etkilenmektedir. Artık tarım alanında derin öğrenme yöntemleri gibi bilgisayarlı görü teknikleri yaygın olarak kullanılmaya başlanmaktadır. Elma bahçelerinde ağaçlardaki meyveler olgunlaşıp satışa hazır hale geldiklerinde tarladaki toplam rekolte bu konuda deneyimli kişiler tarafından tahmin edilir ve satışlarda ortalama bu tahminler üzerinden yapılır. Bu araştırma ile elma bahçelerinden alınan görüntüler bilgisayar ortamına aktarılıp derin öğrenme teknikleri ile elde edilen sayısal veriler kullanılarak yapay zeka yardımıyla meyve rekoltesi tahmini yapılması sağlanmıştır. Bu sayede deneyimli kişilere ihtiyaç kalmadan yapay zeka yardımıyla elde edilen verilerle sağlıklı bir rekolte tahmini yapılması sağlanarak daha güvenilir bir ticaret yapılması amaçlanmaktadır. Tez araştırmamızda, Şanlıurfa Küçük Akziyaret köyünde bulunan elma ağaçlarının görüntüleri alınarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Elma rekoltesi tahmini için gerekli veriler Phyton proglama dili kullanılarak Anaconda programı ve Anaconda programının alt programı olan Spyder kullanılarak kodlanmıştır. Kodlamada OpenCV, Numpy kütüphanelerinden faydalanılmıştır. YOLOv3 yapay sinir ağı kullanılarak nesne tanıma yapılacaktır ve bu bilgiler doğrultusunda ağaçtaki tahmini elma miktarı hesaplanıp rekolte hesaplanacaktır.
Özet (Çeviri)
Agriculture is one of the most important needs and livelihoods of human beings from past to present.Agriculture has always been in a technological change and development.Today, the agricultural sector is greatly affected by the rapid development of technology. Computer screening techniques such as deep learning methods are now widely used in agriculture. In apple orchards, when the fruits on the trees are ripe and ready for sale, the total yield in the field is estimated by experienced people and sales are averaged over these estimates. With this research, the images taken from the apple orchards were transferred to the computer environment and fruit yield was estimated with the help of artificial intelligence by using the numerical data obtained from deep learning techniques. With this way, it is aimed to make a more reliable trade by providing a healthy yield estimation with the help of artificial intelligence instead of the need for experienced people. In our thesis research, images of apple trees in ŞanlıurfaKüçükAkziyaret village were taken and transferred to the computer environment.The data required for apple yield estimation were coded using the Phyton programming language and using the Anaconda program and Spyder, the subprogram of the Anaconda program.OpenCV, Numpy libraries were used for coding.Object recognition will be made using the YOLOv3 artificial neural network and with the life of this information, the estimated amount of apples in the tree so yield, will be calculated.
Benzer Tezler
- Planlama toprak etüdlerinde uzaktan algılama ve coğrafik bilgi sistem tekniklerini uygulama olanakları
Application possibilities of remote sensing and geographic information system tecniques at the planining soil survey
DİLEK ŞAHİN
- Uydu görüntüleri kullanarak Çanakkale kent dokusunun belirlenmesi
Determination of Çanakkale city formation by using satellite images
ENGİN ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF.DR. HÜLYA YILDIRIM
- Compressed sensing based 3D image reconstruction in digital breast tomosynthesis and micro-bioimaging
Sayısal meme tomosentezinde ve mikro biyogörüntülemede sıkıştırılmış algılama tabanlı 3B görüntü geri çatma
ADEM POLAT
Doktora
İngilizce
2018
Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesiİletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSA YILDIRIM
- Spot 6 uydu görüntüleri üzerinde uzaktan algılama sınıflandırma yöntemleriyle orman arazisinde azalma tespiti
Determination of forest area clearcutting on optical satellite imagery with classification techniques in remote sensing
GÜLŞAH BAYHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesiİletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEDEF KENT PINAR
- Trakya bölgesi bağ alanlarının uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknikleri ile incelenmesi
Investigation of the Trakya (Thrace) region vineyard areas by using remote sensing and geographic information systems
EMRE ÖZELKAN
Doktora
Türkçe
2014
Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik Üniversitesiİletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CANKUT ÖRMECİ
DOÇ. DR. ELİF SERTEL