Manisa ili bağ alanlarında kullanılan tarımsal ilaçların gıda güvenliğine etkisinin koşullu değerleme yöntemiyle analizi ve üretici duyarlılığının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of effects on food safety of pesticide usages with contingent valuation method and grower awareness in Manisa vineyard areas
  1. Tez No: 200566
  2. Yazar: SELÇUK KARABAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ELA ATIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bagcılık, Tarımsal laçlar, Gıda Güvenligi, Analitik Hiyerarsi Süreci (AHS), Kosullu Degerleme, Üretici Duyarlılıgı, Viticulture, Pesticide, Food Safety, Contingent Valuation (CV), Analytic Hierarchy Process (AHP), Grower Awareness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bagcıların, tarımsal ilaç kullanımı konusundaki tutum ve davranısları ile tarımsal ilaçların gıda güvenligine olan etkilerinin analiz edildigi bu arastırma, Türkiye bag alanı ve üzüm üretiminde ilk sırada yer alan Manisa ilinde yürütülmüstür. Arastırmanın ana materyali, Manisa ilinde faaliyet gösteren 117 üreticisi ile anket yoluyla görüsülerek elde edilmistir. Çalısmada Analitik Hiyerarsi Sürecinden yararlanılarak, üreticilerin kaliteli sofralık ve kuru üzüm hedefine ulasmak için geleneksel ve çevre dostu olarak adlandırılan tarım ilaçlarını tercih etme öncelikleri hesaplanmıstır. Bu hedefe %68,6 olasılıkla çevre dostu tarım ilaçları kullanılarak ulasılabilinecegi sonucuna varılmıstır. Üreticilerin gıda güvenligini düsünerek çevre dostu tarım ilaçlarını benimseme egilimini etkileyen degiskenler ortaya konmustur. Buna göre; üreticilerin yası, kurutmalık amaçlı üretim yapanlar, masraf gelir oranı ve tarımsal ilaçların insan saglıgı için zararlı olup olmadıgını düsünenler seklinde olusturulan parametreler çevre dostu tarım ilaçlarını benimseme egilimi üzerinde etkili degiskenler olarak belirlenmistir. Çevre dostu ilaçların kullanımı için fazladan bir maliyete katlanmayı etkileyen degiskenler olarak ise; egitim, bagcılık tecrübesi, 40 dekardan daha fazla bag alanına sahip olmak, tarımsal ilaçların insan saglıgı için zararlı olup olmadıgını düsünenler, tarımsal ilaçların çevre ve diger canlıların saglıgı için zararlı olup olmadıgını düsünenler seklinde belirlenmistir. Üreticilerin %70'i geleneksel ilaçlama yöntemi yerine, çevre dostu ilaçlardan olusan bir ilaçlama modelini uygulayıp, fazladan bir ödeme yapabileceklerini belirtmislerdir. Dekar basına ortalama ödeme istegi ise 23,93 YTL olarak saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Manisa which has the largest vineyard areas and grape production of Turkey. In this research, awareness of environment and pesticide using attitudes of growers and effects on food safety of pesticides were investigated. Main data of the study was collected by contingent valuation survey from 117 grape growers which are settled in Manisa province. Applying Analytic Hierarchy Process (AHP), for reaching quality raisin and table grape target, conventional and environment friendly pesticides preference priorities were estimated. As a conclusion, it is understood that this target could be reached with 66.8% using environment friendly pesticides. Probable effective variables on food safety and pesticide preference of growers were determined. Logit model results indicated that grower age, raisin producers, cost/revenue ratio and supporter of pesticides harmful to human health were all important variables on environment friendly pesticide preference levels of growers. Tobit model was used and education level, viticulture experience, possession of more than 4 hectare vineyard, supporter of pesticides harmful to human health and supporter of pesticides harmful for environment were determined as effective variables on willingness to pay extra money for getting food safety by environment friendly pesticides. 70% of the respondents were willing to pay extra money for environment friendly pesticides program instead of conventional pesticides and average WTP was calculated 239.3 YTL per hectare.