Ege bölgesinde dışsatıma yönelik sofralık üzüm üretim ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi üzerine bir araştırma
A research on the improvement of possibilities fof table grape production and marketing oriented to export in Aegean region
- Tez No: 200571
- Danışmanlar: PROF.DR. GAMZE SANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sofralık üzüm, Üretim, Dıssatım, Pazarlama, Table grape, Production, Export, Marketing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu arastırmada Ege Bölgesinde sofralık üzüm üretim ve dıssatım durumu üretici ve firma düzeyinde incelenmistir. Üretici düzeyinde elde edilen bulgular Manisa, Denizli, zmir illerine baglı köylerde bulunan 120 üreticiyle yapılan görüsmeler sonucu elde edilmistir. Ege Bölgesinde faaliyet gösteren 25 adet firma ile yapılan görüsmeler ise firma düzeyinde elde edilen bulguları olusturmustur. Arastırmada üretici anketleri bag alanı ve illere göre, firma anketleri 1500 ton altında ve üzerinde ve dıssatım yapılmasına göre olusturulan gruplarda teknik ve ekonomik özellikler açısından degerlendirilmistir. Dünyada ve Türkiye'de sofralık üzüm üretim ve dıssatımı 1990-2005 dönemi itibariyle incelenmistir. Bölgede Manisa ve Denizli illerindeki tüm isletmelerde Sultani Çekirdeksiz üzüm çesidi üretilirken zmir ilinde %50 oranında Sultani Çekirdeksiz, %50 oranında da Alphonsée L., Razakı, gibi çesitlerin üretildigi saptanmıstır. ncelenen isletmelerde; ortalama yas üzüm üretim miktarı isletme bazında 58,53 ton olarak belirlenmistir. Üretilen üzümün %68,64'ünün sofralık olarak degerlendirildigi saptanmıstır. sletmelerde üzüm üretim dalının dekara ortalama brüt marjı 677 YTL olarak hesaplanmıstır. ncelenen isletmelerde üzümün %55'inin dogrudan dıssatımcıya verildigi, komisyoncuya satıs oranının %42 oldugu, perakendeciye satısın ise düsük oranda oldugu belirlenmistir. ncelenen firmaların %56'sının sadece dıssatımcı olarak faaliyette bulundugu, %44'ünün ise sektörde dıssatım faaliyeti dısında isleyici ve komisyoncu olarak da faaliyette bulundugu belirlenmistir. ncelenen firmaların tamamında Sultani Çekirdeksiz üzüm çesidinin dıssatımının yapıldıgı %32,2'sinin bu çesidin yanında diger çesitleri de pazarladıgı belirlenmistir. ncelenen firmaların %36'sının sadece AB pazarına, %32'sinin sadece Rusya pazarına dıssatım yaptıkları saptanmıstır. Arastırmada, üreticilerin dıs pazarın talebine yönelik üretim yapmadıkları, kültürel uygulamalardaki teknik bilgi yetersizliginden dolayı üretimde istenilen kaliteyi saglayamadıkları, pazarlama konusunda da etkinliklerinin bulunmadıgı ve bireysel davranmalarından dolayı fiyata müdahale edemedikleri sonucu ortaya çıkmıstır. Firma açısından ise kaliteli hammadde temininin en önemli sorun oldugu, bununla ilgili EUREPGAP sertifikası alma çalısmalarının basladıgı ancak henüz yaygınlasamadıgı belirlenmistir. Mevcut Sultani Çekirdeksiz üzüm çesidinde kalite iyilestirilmesi yapılabildigi ve iyi tarım uygulamaları ile dıs pazarın istedigi sekilde üründe belli bir kalite güvencesi ve pazarlamada izlenebilirligin gerçeklestirildigi durumda; mevcut pazarları korumada ve yeni pazarlar bulmada açılımlar saglanabilecegi sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this research, table grape production and marketing oriented to export is examined at both farmer and firm level in Aegean Region. The survey was implemented in Manisa, İzmir, Denizli provinces and 120 farmers were interviewed. In addition to this, survey was conducted with 25 firms which are located in Aegean Region. The farmers surveys were investigated both province and size of vineyard groups and to bring up technical and economic issues of farms. The firms are evaluated with export volume below and above than 1500 tonnes. Besides these, macro level table grape production and export data in the world and Turkey were obtained for the period 1990 to 2005. While Sultani Çekirdeksiz grape variety is grown in all of the farms in Manisa and Denizli ; 50%, Sultani Çekirdeksiz and 50% Razakı and Alphonsée L. are growed in İzmir Province. Average fresh grape production per farm is determined as 58,53 metric tonnes and 68,64% of the fresh grape is used as table grape. Average Gross Margin per hectare is calculated as 6770 YTL. The produced table grape are sold directly to 55% exporter, 42% broker and very limited amount of sent to directly retailer market. The 56% of the firms are determined as only exporter, and %44 of the firms as both exporter and prossessor. All firms export Sultani Çekirdeksiz and 32,2% of the firms export Sultani Çekirdeksiz and the other types of grape. 36% of the firms export only to the EU markets, and 32% only to the Russian market. In this research, the economic losses and marketing problems due to the farmers' inadequate level of technical knowledge were determined. As a result of this, the firms are not able to supply the desired quality product and consequently, the EUREPGAP certificate has not been taken generally. The producers must be provided the quality assurance which the market demands.