Toryumun sulu çözeltilerden perlit üzerine adsorpsiyonu
Adsorption of thorium from aqueous solutions by perlite
- Tez No: 200589
 - Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ERAL, Y.DOÇ.DR. ÜMRAN HİÇSÖNMEZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Toryum, Adsorpsiyon, Perlit, Thorium, Adsorption, Perlite
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sulu çözeltilerden, özellikle kirletilmis kaynaklardan, uranyum ve toryum gibi radyonüklitlerin alımı, çevre kirliligi açısından önemli bir konudur. Adsorpsiyon, radyonüklitlerin sulu çözeltilerden alınması için etkili bir yol olup bu prosesin en önemli üstünlüklerinden biri de büyük hacimli çözeltilerden eser miktardaki elementlerin ayrılabilmesidir. Bu çalısmada, sulu çözeltilerden Th(IV) iyonlarının genlestirilmis perlit üzerine adsorpsiyonu incelenmistir. Perlit örnekleri Eti Maden sletmeleri Perlit Maden Müdürlügü'nden temin edilmistir. Dünyadaki perlit rezervlerinin yarısından fazlası Türkiye'de bulunmaktadır. Toryum iyonlarının adsorpsiyonunda, genis yüzey alanı, gözenekli yapısı, yüksek adsorpsiyon kapasitesi, ucuz ve kolay temin edilebilir olusu nedeniyle genlestirilmis perlit kullanılmıstır. Adsorpsiyon denemeleri kesikli (batch) yöntemle gerçeklestirilmistir. Partikül boyutu, çözelti pH'si, baslangıç toryum konsantrasyonu, çalkalama süresi, V/m oranı ve sıcaklık gibi çesitli deneysel parametrelerin etkileri incelenmistir. Adsorpsiyon öncesi ve sonrasındaki toryum konsantrasyonları UV-görünür spektrofotometresi kullanılarak ölçülmüs ve adsorpsiyon verimleri hesaplanmıstır. Belirlenen optimum kosullarda genlestirilmis perlitin maksimum toryum alım kapasitesi %84.42 ± 3.85 olarak elde edilmistir. 30 oC'da gerçeklestirilen adsorpsiyon denemeleri, adsorpsiyon prosesinin Langmuir adsorpsiyon modeline uydugunu göstermistir. Langmuir izoterm parametreleri (Qo= 2.57x10-5 mol/g ve b= 5.09x104 L/mol) bulunmustur. Çesitli sıcaklıklarda saptanan Kd degerlerinden Ho, Go ve So gibi termodinamik nicelikler hesaplanmıstır. Ayrıca, toryumun genlestirilmis perlit üzerine adsorpsiyonunda ortamda bulunan diger iyonların etkisinin incelenmesi amacıyla ülkemizde bulunan toryum cevherlerinin içerigine uygun sentetik karısımlar hazırlanmıs ve bu proses örnek çözeltilere uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
The removal of radionuclides such as uranium and thorium from aqueous solutions, especially from contaminated sources, is an important topic in environmental pollution. Adsorption is efficient way to remove radionuclides from aqueous solutions. One of the most important advantange of adsorption process is seperation trace elements from large volume solutions. In this study, adsorption of thorium (IV) ions onto expanded perlite adsorbent from aqueous solutions was investigated. The perlite samples were provided from Eti Mine Works Perlite Mine Management (zmir, Turkey). Over half of the perlite reserves of the world are situated in Turkey. Expanded perlite, owing to it?s large surface area, porous structure, high adsorption capacity, inexpensive and easily available, was used for the adsorption of thorium ions. The adsorption experiments were carried out by batch techique. The effects of various experimental parameters such as particle size, pH of the solution, initial thorium concentration, shaking time, V/m ratio and temperature were studied. Before and after adsorption UV?visible spectrophotometer used to measure the thorium concentration of solutions and adsorption yields were calculated. Maximum thorium uptake capacities of perlite obtained from batch studies was 84.42 ± 3.85 % under the optimum conditions. Adsorption experiments conducted at 30 oC showed that adsorption process followed the Langmuir Isotherm Model and the Langmuir isotherm parameters were also as Qo= 2.57x10-5 mol/g and b= 5.09x104 L/mol. Thermodynamic quantities such as Hº, Gº, Sº were calculated from Kd values determined at various temperatures. In addition, adsorption of thorium onto expanded perlite in the presence of the other ions was investigated. For this purpose, synthetic solutions were prepared at similar composition of Turkey thorium ore and this process applied to these sample solutions.