UV stabilization of low density polyethylene
Alçak yoğunluklu polietilenin mor ötesi ışınlara karşı kararlı kılınması
  1. Tez No: 200641
  2. Yazar: GÜNEŞ BORU İZMİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ULUTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: AYPE, HALS, Karbon Siyahı, doğal yaşlanma, hızlandırılmış yaşlanma, LDPE, HALS, Carbon Black, natural weathering, accelerated weathering
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu projede Alçak Yoğunluk Polietilen (AYPE) ile mor ötesi ışınlara karşı kararlı kılıcı kullanılmadan ve engellenmiş amin türü kararlı kılıcı (HALS) ve Karbon Siyahı (CB) kullanılarak üretilen üç tip borunun doğal ve hızlandırılmış yaşlanma koşullarında bozunma davranışı incelenmiştir. AYPE'in bozunma davranışına kararlı kılıcı varlığı ve türünün etkisi boruların kimyasal, yapısal ve mekanik özelliklerindeki değişim ile izlenmiştir. Bozunma değerlendirmesi için spektroskopik, kalorimetrik, ısıl-kütlesel, mikroskopik, viskometrik analizler, x-ışını kırınımı ve hidrostatik gerilme dayanımı ölçümü yöntemlerinden yararlanılmıştır. Doğal koşullarda yaşlanan borularda hidrostatik gerilme dayanımı kararlı kılıcı içeren ve içermeyen örneklerde yapısal farklar ortaya çıkarmış olmakla birlikte boruların bozunma davranışlarında kararlı kılıcı tipi belirgin fark göstermemiştir. Hızlandırılmış yaşlanma uygulanan örneklerinin XRD analizinde en yüksek kristal oranı kararlı kılıcı içermeyen örnekte saptanmıştır. Ayrıca, FTIR ve SEM analiz sonuçları HALS ile kararlı kılınmış boruların hızlandırılmış yaşlanma koşullarına en iyi dayanımı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study presented herein is to illuminate the Ultraviolet (UV) aging behavior of Low Density Polyethylene (LDPE) pipes produced with and without Hindered Amine Light Stabilizer (HALS) and Carbon Black (CB) as traditional UV stabilizer. The influence of HALS and CB on degradation of LDPE was investigated by monitoring the changes in chemical, structural, and, mechanical properties of pipes. Spectroscopic, calorimetric, gravimetric, microscopic, X-ray diffractometric, and, viscometric investigations and hydrostatic strength measurements were used as means of degradation assessment. Although the hydrostatic strength test revealed some structural differences between stabilized and unstabilized pipes weathered under natural conditions, there is almost no difference between the degradation behaviour of pipes stabilized using different UV stabilizers. Amongst the samples aged under accelerated weathering conditions, maximum degree of crystallinity was found for the sample without stabilizer, on X-Ray Diffraction analysis. FTIR and SEM results after accelerated weathering revealed that the pipe with HALS stabilizer which has the minimum OI value exhibited the highest resistance against accelerated weathering conditions.