Thermally modified polyetylene films by the addition of perlite
Isıl özellik gösteren perlit katkılı polietilen filmler
- Tez No: 23595
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karışım CLDPE-perli te-katkılarD, Morötesi ışınlama, Mekanik özellikler. iv, Blend CLDPE- perli te-addi ti vesD, UV photolysis. Mechanical properties
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
öz ISIL ÖZELLİK GÖSTEREN PERLİT KATKILI POLİ ETİLEN Fİ LMLER, ONAY, Hi 1 mi Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Eylül, 1993, 57 sayfa Polietilen türü filmler geniş ölçüde sera örtüsü amacıyla kullanılmaktadır. İki çeşit sera örtüsü bulunmaktadır. Bunlardan ilki polietilen, diğeri ise vinilasetat-etilen CEVAZ) kopolimeridir. Isıl özellik gösteren filmler ise İR soğurucuların katılmasıyla özel olarak hazırlanmışlardır ve 900-1100 cm dalga sayısındaki ışınları maksimum derecede soğururlar. Bu bölge toprağın siyah madde ışımasına uygundur ve infrared penceresi teşkil eder. Buçalışmada, bu bölgedeki ışınları soğurma özelliğine sahip olan perlit kullanılmıştır. Bu çalışmada, alçak yoğunluk poletilen Brabender Plasticorder Torque Rheometer plastik karıştırıcıda İİİperlit ve diğer katkı maddeleriyle CUV stabilizator ve antioksidantD birlikte karıştırıl ma star. Daha sonra» farkla kompozisyonlar hazırlanmış ve sıcak baskı ile kompresyon presde ısıl özellik gösteren polietilen film haline getirilmiştir. Bu filmlere yapay morötesi ışınlama öncesi ve sonrası aralarındaki ilişkiyi izleyebilmek için mekanik testleri uygulanmıştır. Sonuç olarak, deneysel sonuçlarımız perlit C2. O w/wZ> ve UV stabilizator C1.2 w/wD içeren kompozisyonun morötesi ışınlara karşı dayanıklı, uygulanabilir ve ısıl özellik gösteren en iyi ısıl film olduğunu göstermiştir. öte yandan, yalnız ısıl özellik sağlayabilmek amacı yi e polietilene perlit katılması morötesi ışınlara karşı filmin kararlılığının saf pol i etil enden bile dahaaz olmasına neden olmaktadır. Morötesi ışınlama sonuçlarına göre, 2246 antioksidantı içeren polietilen filmlerin morötesi ışınlarına karşı kararlılığı LTDP antioksidantı içerenlerden daha iyi olduğu gözlenmiştir. Oysa, 2246 antioksidantı ve silan uygulanmış perlit içeren polietilen filmlerin morötesi ışınlarına karşı kararlılığında ters bir etki gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMALLY MODIFIED POLYETHYLENE FILMS BY THE ADDITION OF PERLİTE ONAY, Hi 1 mi M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Teoman TİNÇER September, 1 992, 57 pages Polyethylene is widely used in greenhouse application. Two types of greenhouse films are considered. These are polyethylene and copolymers of ethylene- vinyl acetate CEVAD. Thermofilm type pol yethyl enes are specially prepared by the addition of particular IR absorbers which absorb long wave IR with a - i maximum between 900 and llOO cm. This region corresponds to a weather window for the black body radiation of soil. Perlite, which is composed of natural silicate and silica absorbing radiation in this region, was used in this work as a IR absorber. In this study, perlite containing thermofilms were aimed to be prepared with high UV light stability. Low density polyethylene CLDPED, perlite and some otheradditives CUV stabilizers and antioxidants} were blended in the Brabender Plasticorder Torque Rheometer. The different compositions were then compression molded to obtain polyethylene thermofilms. These "films were tested mechanically before and after artificial UV-irradiation to follow their relevant properties. In conclusion, our experimental results demonstrated that the perlite C2. O w/wD and UV stabilizer CI. 2 w/wD composition showed the best applicable thermofilm property with high photor esi stance. However, only perlite addition for thermal purposes results in lower photostabili ty than that of pure polymer. UV-irradiation results revealed that polyethylene films containing 2246 antioxidant enhanced photostabili zati on rather than the films containing LTDP antioxidant. However, 2246 antioxidant showed undesired effect on the photostabili zati on of polyethylene films in the presence of si lane treated perlite.