Yumuşak çelik üzerine nikel-bor kaplama uygulaması
Nickel-boron planting on the mild steel
  1. Tez No: 200696
  2. Yazar: ÖMER PALA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak çelik, X ışın difraktometresi, Diferansiyel taramalı kalorimetresi, Mild steel, X ray diffraction, differential scanning calorimetry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında, termostatlı banyoda akımsız Ni ? B kaplama çözeltisi kullanılarak 2005 kaliteye sahip (Ereğli Demir ve Çelik Standardı) Ni ? P kaplı yumuşak çelik yüzeyi Ni ? B ile kaplanmıştır. Akımsız Nikel ? bor kaplamanın ısıl işlem sıcaklıklarını belirlemek için diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) cihazı kullanılmış, kaplamanın yapısı ve mikro sertliği (hem kaplanmış hem de ısıl işlem görmüş) ise X ışın difraktometre ve Shimadzu mikro sertlik cihazlarının kullanılması ile değerlendirilmiştir. Diferansiyel taramalı kalorimetre cihazını kullanılarak akımsız Ni ? B kaplamaların faz dönüşüm sıcaklıkları 319 ve 435°C olarak belirlenmiş ve elde edilen verilerden yola çıkılarak ta 350 ve 450°C' de ısıl işlem yapılmıştır. Isıl işlemsiz ve ısıl işlem görmüş Ni ? B kaplama yapıları X ışın difraktometre (XRD) cihazı kullanılarak incelenmiş, kaplama yapısının amorf (düzensiz) yapıdan kristalin (düzenli) bir yapıya dönüştüğü ve ısıl işlem ile Ni2B ve Ni3B çökelti fazlarının oluştuğu belirlenmiştir. Bu durum ısıl işlemsiz Ni ? B kaplamanın ısıl işlem görerek sertliklerinin neden yükseldiği konusunda önemli bir bilgi sağlamıştır. Yumuşak çelik, ısıl işlemsiz ve ısıl işlem görmüş (350 ve 450°C) Ni ? B kaplamaların sertlik değerleri sırasıyla 150, 670, 870 ve 1010 HV100 olmaktadır. Yumuşak çelik, ısıl işlemsiz ve ısıl işlem görmüş Ni ? B kaplamaların korozyon hızlarını değerlendirmek için korozyon deneyinde polarizasyon davranışlarına bakılmış ve elde edilen verilerden yola çıkılarak birbirlerinden farklı oldukları tespit edilmiştir. Korozyon hızları yüksekten düşüğe yumuşak çelik, ısıl işlem görmüş ve ısıl işlemsiz Ni ? B kaplamalar olarak sıralanmıştır. Ni ? B kaplı numunenin ısıl işlem görmesi ile yapısının amorf yapıdan kristalin yapıya dönüşmesi korozyon hızındaki artışın temel sebebi olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, nickel phosphor - coated mild steel, which has 2005 guality(Ereğli Iron ve Steel Standard), was coated with nickel ? boron by using nickel ? boron plating bath. Differential scanning calorimetry used for determining the heat treatment temperatures of Ni ? B coating. The structure and microhardness of electroless Ni ? B coating (both in as-plated and heat-treated conditions) were also evaluated using X-ray difraction(XRD) and Shimadzu microhardness tester, respectively. Phase transformation temperatures of electroless nickel ? boron plating was observed as 319°C and 435°C, by using differential scanning calorimetry and heat treatment was conducted at 350°C and 450°C. The structure of electroless Ni-B coatings both in as-plated and heat treated conditions were examined by X-ray Diffraction (XRD) and the XRD results revealed that the coating structure transformed from amorphous phase to crystalline with heat treatment and Ni2B and Ni3B phases precipitated. The precipiation of these phases with heat treatment explained the reason for the increase in the microhardness values of the coating. The microhardness values of mild steel in the conditions of uncoated, as-plated, heat treated at 350 oC and 450oC were 150, 670, 870, and 1010 HV100 , respectively. Potendiodynamic polarization experiments were conducted to evaluate the corrosion rates of mild steel substrate, as-plated and heat treated coatings. The highest corrosion rate was observed for mild steel substrates and the lowest for as-plated coatings. The transformation of the structure of the coatings from amorphous to crystalline phase was considered as the main reason of the increase in corrosion rate of heat treated coatings.