Bir ters sarkaç sistemi tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of an inverted pendulum system
- Tez No: 200709
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN PARLAKTUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: sarkaç kontrolü, ters sarkaç, sayısal kontrol, pendulum, inverted pendulum, swing-up, digital control
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalısmada belirgin kalitede bir ters sarkaç sisteminin ticari bir ürün olarak üretime hazırlanması sunulmustur. Piyasadaki benzer ürünler arastırılmıs, rekabet edebilecek kriterlerde bir sistem mekanik ve elektronik olarak gerçeklestirilmistir. Uygun yazılım üretilerek ters sarkaç sisteminin kontrolü sağlanmıstır. Sistem bir kisisel bilgisayar, bir elektronik kontrol ünitesi, bir elektromekanik donanım ile gerekli güç ve haberlesme kablolarından olusturulmustur. Çalısma kapsamında, kisisel bilgisayarda kullanılmak üzere bir arayüzü programı da gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, an inverted pendulum system has been realized and engineered as a marketable product. First, reasonable products in the market have been analyzed for the price and the quality, then a competitive product has been designed and implemented mechanically and electronically. Also a suitable software library has been prepared to test the unit for the controllability. System contains a personal computer, a control unit, an electromechanical hardware and all the cables needed for power and communication. In the development process, a graphical user interface program also prepared to be used on the personal computer of the system.