Yetersiz uyarımlı bir elektromekanik sistem gerçeklenmesi ve denetimi
Implementation and control of an underactuated electromechanical system
  1. Tez No: 200708
  2. Yazar: AYHAN GÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN KARAMANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yetersiz uyarım, Ters Sarkaç, ANFIS, PID, Ezdspf2812, Underactuated, Inverted pendulum, ANFIS, PID, Ezdspf2812
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Doğrusal olmayan yetersiz uyarımlı bir sistem olan ters sarkaç donanımı tasarlanmıs teorik ve pratik yaklasımlarla bu donanımın denetimi üzerinde çalısılmıstır. Mekanik ve elektronik tasarımı yapılan sistem farklı algoritmaların denenmesine imkan veren yapıdadır. Sistemde Texas Instruments'in 150MHz islemcili Ezdspf2812 denetim kartı kullanılarak, matematiksel islemlerin hızlı bir sekilde yapılması sağlanmıstır. ANFIS (Adaptive Neuro Fuzzy Inference System) ve PID (Proportional-Integral- Derivative) denetim algoritmaları, tek girdi ile iki değiskenin denetimi için kullanılmıstır. Sistemin çalısması grafik tarzına ek olarak görüntü olarak da kaydedilmistir.
Özet (Çeviri)
A nonlinear underactuated inverted pendulum hardware was built, and its control was studied by theoretical and practical approaches. The mechanically and electronically designed system allows different algorithms to be tested. By using Texas Instruments? Ezdspf2812 controller card with 150MHz processor, mathematical processes were carried out fast. ANFIS (Adaptive Neuro Fuzzy Inference System) and PID (Proportional-Integral-Derivative) control algorithms were used to control two variables with a single input. The system operation was recorded by a camera in addition to graphical representation.