Eskişehir ilinde Ophisops elegans'ın taksonomik durumu
Taxonomy of Ophisops elegans in Eskişehir province
  1. Tez No: 200719
  2. Yazar: MELEK DİNÇER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜNAL ÖZELMAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ophisops elegans, Ophisops elegans
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, Ağustos 2005-Eylül 2006 tarihleri arasında Eskişehir ve civarından Ophisops elegans centralanatoliae ve Ophisops elegans macrodactylus alttürlerine ait 110 örnek toplanarak morfolojik olarak incelenmiştir. Renk özellikleri bakımından birbirinden farklı olan Ophisops elegans macrodactylus ile Ophisops elegans centralanatoliae alttürleri arasında karşılaştırma yapılarak, Eskişehir ve civarında bu iki alttürün varlığı araştırılmıştır. Karşılaştırma Ophisops elegans alttürlerinin ayrımında kullanılan önemli karakter olan vücut etrafı pul+ventral plak sayısı ile daha az öneme sahip temporalia sayısına dayanarak yapılmıştır. Eskişehir ilinin Batı ve Kuzey kısımlarında Ophisops elegans macrodactylus alttürü yayılış gösterirken, Güney ve Doğu bölgelerinde Ophisops elegans centralanatoliae alttürünün yayılış gösterdiği ilk kez bu çalışma ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 110 specimens belonging to Ophisops elegans centralanatoliae and Ophisops elegans macrodactylus subspecies were collected from Eskişehir province between August 2005-September 2006 and examined morphologically. A comparison was made between Ophisops elegans centralanatoliae and Ophisops elegans macrodactylus subspecies which differ from each other in terms of coloration properties, and the possible presence of these two subspecies in Eskişehir Province was investigated. The comparisons were performed according to scale + ventral plate number around the mid-body which is important in discrimination of Ophisops elegans subspecies, and the temporalia number which has less significance. It was first demonstrated in this study that distribution area of Ophisops elegans macrodactylus extends to Eastern and Northern parts while the distribution area of Ophisops elegans centralanatoliae subspecies reaches to southern and eastern parts of of Eskişehir Province.