Çeşitli makrofunguslara ait fruktifikasyon, vejetatif misel ve eksopolisakkaritlerin antimikrobiyal aktiviteleri üzerine çalışmalar
Studies on antimicrobial activity of some macrofungus fructifications, vegetative myceliums and fungal exopolysaccharides
  1. Tez No: 200731
  2. Yazar: MUHAMMED SAİD DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YAMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Fungal furuktifikasyon, Batık kültür misel, Eksopolisakkarit, Antimikrobiyal Aktivite, Eskisehir, Ganoderma carnosum, Laetiporus sulphureus, Coprinus comatus, Lenzites betulina, Clavariadelphus truncatus, Polyporus arcularius, Lentinus strigosus, Cerrena unicolor, Mushroom extract, Submerged mycelial extract, Fungal Exopolysaccharides, Antimicrobial Activity, Eskisehir, Ganoderma carnosum, Laetiporus sulphureus, Coprinus comatus, Lenzites betulina, Clavariadelphus truncatus, Polyporus arcularius, Lentinus strigosus, Cerrena unicolor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalısmada, makrofunguslarının fruktifikasyon yapılarının, batık kültürde üretilen misellerinin ve batık kültürde üretilen fungal eksopolisakkaritlerin çesitli t est mikroorganizmalarına karsı antimikrobiyal aktiviteleri arastırılmıstır. Çalısmada kullanılan Ganoderma carnosum, Laetiporus sulphureus, Coprinus comatus, Lenzites betulina, Clavariadelphus truncatus, Polyporus arcularius, Lentinus strigosus, Cerrena unicolor mantarları Eskisehir ili ve komsu illerden toplanmıstır. Çalısmada t est mikroorganizması olarak Gr pozitif ve Gr negatif bakteriler ile mayalar kullanılmıstır. Makrofungusların fruktifikasyon ekstraktları, misel ekstraktları ve fungal eksopolisakkari tlerin ekstraksiyonlarının t est mikroorganizmalarına karsı antimikrobiyal aktivitesi, pozitif kontroller olarak kullanılan Vankomisin ve Flukonazol antibiyotiklerinden alınan sonuçlar ile karsılastırılmıstır. Yapılan deneyin sonuçlarına göre makrofungus ekstraksiyonlarının, misel ekstraksiyonlarının ve fungal eksopolisakkari tlerin antimikrobiyal aktivitesinin aynı çözücüde değisik sonuçlar göstermistir. Sonuçların çözücü ve susa bağlı olarak değistiği görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study we investigate antimicrobial activity of mushroom fructifications, mycelial growth in submerged culture in liquid media and exopolysaccarides produced by submerged cultures in liquid media against the test microorganisms. The mushrooms Ganoderma carnosum, Laetiporus sulphureus, Coprinus comatus, Lenzites betulina, Clavariadelphus truncatus, Polyporus arcularius, Lentinus strigosus, Cerrena unicolor were collected in Eskisehir city and neighbour cities. In the study Gr pozitive and Gr negative bacteria and yeasts were used as test microorganisms. Antimicrobial activity of macrofungus fructification extracts, mycelial growth extracts and fungal exopolysaccarides against test microorganisms has compared with the results of positive control antibiotics of Vancomycine and Fluconazole. The results of the experiment shows in the same species the antimicrobial activity of mushroom fructification extracts, mycelial extracts and mushroom exopolysaccarides has different results in same solvent. It has determined that antimicrobial activity of mushrooms changes depends on solvents and strains.