Basınçlı dökümde kaliteyi etkileyen faktörlerin araştırılması
Factors affecting the quality of die casting
  1. Tez No: 200863
  2. Yazar: OSMAN BARBAROS ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Basınçlı döküm, kalıp, yolluk, havalandırma, soğutma sistemi, basınçlı dökümün kalitesi, Die casting, mold, gate, ventilation, cooling systems, quality of die casting
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Basınçlı döküm sistemlerinde ürün kalitesini etkileyen faktörler incelenmiştir. Basınçlı dökümde kullanılacak alaşıma göre makine seçimlerinin yapılması gerektiği belirtilmiş ve basınçlı döküm makineleri anlatılmıştır. Basınçlı döküm kalıplarındaki yolluk ve havalandırma sistemlerinin formül ve nomogramlar ile hesaplama yöntemleri açıklanmıştır. Isı transferinden yararlanılarak soğutma kanalları ve gerekli olan soğutma suyu hesaplanmıştır. Basınçlı döküm koşullarına karşı koyabilecek kalıp çeliğinin sahip olması gereken özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Basınçlı dökümde ortaya çıkan hatalar irdelenerek giderilmesi için çalışmalar yürütülmüştür. Kalıbı oluşturan yolluk, havalandırma, soğutma sistemleri ve kalıp çeliğinin kaliteye etkileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Factors influencing product quality in die casting systems are reviewed. The requirement on machine selections on the alloy for use for the die casting is specified and the die casting machineries are introduced. The calculation method by formulas and nommograms of the gates and ventilation systems of die casting forms are explained. The cooling channels and the required cooling water are calculated using heat transfer. Information on features required for the cast steel to resist against die casting is given. Faults that occur in die casting are analyzed and studies are conducted for their elimination. The gate, ventilation and cooling systems forming the mold and the cast steel?s impact on quality are discussed.