Sarıkamış orman içi meralarının bitki örtüsü ve yem kalitesinin belirlenmesi
Determination of vegetation and forage quality in forest gap rangelands of Sarikamış
- Tez No: 200895
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Ziraat, Forestry and Forest Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Orman içi mera, botanik kompozisyon, mera durumu ve saglıgı, mera tasıma kapasitesi, gölgeleme, Sarıkamıs, topragı kaplama oranı. i, Forest gap rangeland, botanical composition, rangeland quality degree and health, carrying capacity, shade, Sarıkamıs, canopy coverage. ii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısma, orman içi meralarının bitki örtüsü ve yem kalitesinin belirlenmesi amacıyla 2006 yılında Sarıkamıs lçesi sarıçam ormanlarında yürütülmüstür. Çalısmanın yapıldıgı alan Sarıkamıs lçe merkezine yaklasık 5 km mesafede ve ortalama 2240 m rakıma sahiptir. Çalısma alanı ormanın sıklıgına göre farklı üç kesime (açık kesim-seyrek kesim-kapalı kesim) ayrılarak incelenmistir. Çalısmada bitki örtüsüne ait özelliklerden; botanik kompozisyon, topragı kaplama oranı, mera kalite derecesi, mera durum ve saglıgı, mera tasıma kapasitesi, benzerlik indeksi, ham protein, ADF, NDF oranları ve kuru ot verimi gibi konular ele alınmıstır. ncelenen mera kesimlerinde toplam 63 bitki türüne rastlanmıs olup, kesimlerde hakim bitki türleri bugdaygillerden koyun yumagı (Festuca ovina) ve yumrulu salkımotu (Poa bulbosa) ve baklagillerden ise çayır üçgülü (Trifolium pratense) oldugu tespit edilmistir. Türlerin oranı kesimlere göre degismistir. Çalısma alanında botanik kompozisyonda ortalama olarak bugdaygiller %50,8, baklagiller %19,9 ve diger familyalar ise %29,3 oranında tespit edilmistir. Topragı kaplama oranı ortalama %29,09 olarak belirlenmistir. En yüksek mera kalite derecesi 60,66 ile seyrek kesimde, en düsük mera kalite derecesi ise 25,50 ile kapalı kesimde oldugu belirlenmistir. Mera durum sınıfı ve saglıgı yönünden açık kesim riskli orta, seyrek kesim sorunlu iyi ve kapalı kesim ise sorunlu orta sınıfında yer almıstır. Mera tasıma kapasitesi 1 BBHB için ortalama 3,9 ha'dır. Ancak Koç vd (2003) tarafından önerilen mera tasıma kapasitesi ve saglık sınıflaması, orman altı meralar için uygun olmayabilir. Mera kesimleri arasındaki benzerlik indeksinin %33 ile %46 arasında degistigi belirlenmistir. 2007, 59 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Sarıkamıs scotch pine (Pinus sylvestris) in 2006 for determining vegetation and forage quality in forest gap rangelands. The study area is 5 km for away from city center and average altitude is 2240 m. The study area was seperated into three different rangeland sites (uncovered rangeland site-sparse rangeland site-covered rangeland site). Botanical composition, canopy coverage ratio, rangeland quality degree and health, carrying capacity, similarity index were determined. Total 63 plants species were found in checked rangeland vegetation sites. Sheep fescue (Festuca ovina L.) and bulbous bluegrass (Poa bulbosa L.) from grasses, red clover (Trifolium pratense L.) from legumes were dominant plant species at rangeland sites. Plant species rate change according to rangeland sites. Botanical composition was determined as 50,8% grasses, 19,9% legumes and 29,3% other plant families. The average of plant covering rate was 29,09%. The highest rangeland quality degree was 60,66 in sparse rangeland site while the lowest rangeland quality degree was 25,50 in covered rangeland site. For rangeland health; uncovered rangeland site was evaluated as ?Risky- Fair? class, sparse rangeland site was evaluated as ?Unhealthy-Good? class and covered rangeland site was evaluated as ?Unhealthy-Fair? class. The average carrying capacity was 3,9 ha for a domestic animal. The procedure suggested for range health and carrying capacity, by Koç et al. (2003), may not be appropriate for understory grazinglands. Similarity index among range sites ranged from 33% to 46%. 2007, 59 pages