İnternet üzerinden bilgi paylaşımı ve ses iletim protokolleri bir uygulama olarak: Şehir.net
Voice transmission protocols and knowledge sharing over the internet as an application: Şehir.net
- Tez No: 200924
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgi denetimi, Bilgi paylaşımı, H.323, IP telefonu, SIP, VoIP, H.323, IP phone, Knowledge inspection, Knowledge sharing, SIP, VoIP
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezde, internet üzerinden ses iletimi, bilgi paylaşımı ve denetiminde kullanılan altyapı ve yöntemler incelenmiş, Şehir.NeT isimli uygulama ile tek bir protokol altında toplanıp, işlerliği sınanmıştır. Bu tip bir tümleşik yapının faydaları ve maddi getirileri ortaya konmuştur. Daha önceki teknolojilerde; bilgi paylaşımı, bilginin denetimi ve ses iletim uygulamaları için, farklı ağ yapıları ve uygulamalar kullanılmıştır. Bu uygulamalar için ayrı ağların kullanılması; maliyeti artırmakla birlikte, yapıyı karmaşık yapmaktadır. Çalışmamızda; bilgi paylaşımı, denetimi ve ses iletimi için, internet protokol (IP)'ünün kullanılması nedeniyle başka ağlara ihtiyaç duyulmamıştır. Mevcut IP ağ yapısı ile yönetim kolaylığı, eski uygulamalara göre, maliyeti düşürmüş ve yeni uygulamaları hızlı bir şekilde hayata geçirme gibi özellikler sağlanmıştır. Uygulamamızda; bilgi paylaşımı, bilgi denetimi ve internet protokolü üzerinden sesin iletimi tek uygulama altında yapılmıştır. Bu uygulamanın avantajlarından ve kullanıcılara ne gibi maddi olanaklar sağladığından bahsedilmiştir. Aynı zamanda, açık sistemlerin birbirine bağlanması (Open System Interconnection, OSI) referans modeli, internet üzerinden ses iletim protokolü (Voice over Internet Protocol, VoIP), oturum başlatma protokolü (Session Initiation Protocol, SIP) ile H.323 ses iletim protokolü ve diğer ilgili protokoller hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we focus on methods used for knowledge sharing and knowledge control over internet, voice transmission protocols and related infrastructures. The applications to be created will be united under a single framework called Sehir.NeT. In previous technologies, separate networks have been used for information sharing, information control and voice transmission applications. Using separate networks for these applications complicates the structure while increasing the cost. Therefore, using internet protocol (IP) provides benefits like not needing any other networks, managing via the existing network, lowering the cost and quickly realizing new applications. With our application, information sharing, information control and voice transmission over internet protocol (VoIP) has been merged together under a single application framework. We discuss the advantages and financial benefits of this application. At the same time, information about Open System Interconnection (OSI) reference model, voice over internet protocol, Session Initiation Protocol (SIP), H.323 voice transmission protocol and other related protocols are also given.