Farklı sıra aralığı uygulamalarının bezelye (Pisum sativum ssp. arvense L.)'de verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of different row space applications on the yield and yield components in pea (Pisum sativum ssp. arvense)
- Tez No: 200923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Sıra aralıgı, Verim, Pea, Row Space, Yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu arastırmada, Van kosullarında bezelye için en uygun sıra aralıgının tespiti amaçlanmıstır. ki bezelye hattı (110121 ve 110121-1) dört farklı sıra aralıgında (15 cm, 25 cm, 35 cm ve 45 cm) ekilmistir. Deneme Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüstür. Çalısmada, farklı sıra aralıklarının bezelye hatlarında bitki boyu, ilk bakla yüksekligi, bitkide dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı, baklada tane sayısı, birim alan tane verimi, hasat indeksi, biyolojik verim ve bin tane agırlıgına etkisi incelenmistir. En yüksek birim alan tane verimi 143.6 kg/da ile 110121-1 nolu hattın üçüncü sıra aralıgı uygulamasından elde edilirken, en düsük deger ise 83.7 kg/da ile 110121 nolu hattın birinci sıra aralıgı uygulamasından elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the most suitable row space for pea in Van conditions. Two pea lines (110121 and 110121-1) were sown at four different row space (15 cm, 25 cm, 35 cm and 45 cm). The study was conducted in the fields of Agricultural Faculty of Yuzuncu Yıl University by using randomised complete blocks design with three replications. In the study were investigated the effect of row space on the plant height, first pod height, numbers of branches, numbers of pod per plant and numbers of seed per plant, numbers of seed per pod, seed yield, harvest index, biological yield and 1000 seed weight. While the highest seed yield was obtained from third row space and 110121-1 line with 143.6 kg/da, the lowest value was obtained from first row space and 110121 line with 83.7 kg/da.