Sanayileşme sürecinde çevre kalitesine verilen önem: Firmaların yaklaşımları
The importance of environmental quality during the industrialization: Approach of the firms
  1. Tez No: 201197
  2. Yazar: SELDA AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELA ATIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, çevre kalitesi, Çevre Yönetim Sistemi, ISO 14001, firma yaklaşımları, Industrialization, environmental quality, EnvironmentalManagement System, ISO 14001, approach of the firms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
1970'li yıllarda çevresel konuların Dünya'ya egemen olduğusöylenebilir. 1970'lerden itibaren tüm yaşam biçimlerine önemli ölçüdeetkisi olan çevre sorunları arttığı için insanların çevre duyarlılıklarında daartış olmuştur. Genel görüşe göre, çevre sorunlarının en önemlikaynaklarından biri sanayileşmedir. Bu nedenle, çevre kalitesininkorunmasında firmalara önemli görevler düşmektedir. Bugün, ISO 14001Çevre Yönetim Sistemi uygunluk belgesi alan firmaların sayısıartmaktadır. Firmalar, daha etkin üretim yöntemleri, üretimde daha temizteknolojiler ve yeniden kullanım ilkelerine uygun olarak, atıkların en azseviyeye indirilmesi ile ilgili çevre politikalarını belirlemelidir.Belirlenen çevre politikaları doğrultusunda yönetim tarafındanoluşturulan çevre yönetim sistemlerinde yer alan hedeflere ulaşılmasıamacı ile sanayideki üretim süreçlerinde çevreyle uyumlu uygulamalarher geçen gün artmaktadır.Bu çalışmada, sanayileşmenin çevre üzerindeki etkileri vedünyada ve Türkiye'de alınan önlemler ele alınmıştır. Bu kapsamda,Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından geliştirilen ISO14000 Çevre Yönetim Sistemi incelenmiş ve firmaların çevresorunlarına ve çevre yönetim sistemine yaklaşımlarını belirlemekamacıyla İzmir'de faaliyet gösteren bir grup firmaya anket uygulanmıştır.Anket sonuçları çevre kalitesine verilen önemi firmaların bakış açısıylaortaya koymuştur. Ayrıca, belgelendirmenin firmalara sağladığı faydalardeğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 1970?s environmental issues had dominated the world.Since the 1970?s there have been a progressive increase in humanenvironmental consciousness, as increasing kinds of environmentalproblems put a strong impact on all forms of life. According to thegeneral sight, the industrialization is one of the most important sources ofenvironmental problems. So, the firms have important responsibilities forthe conservation of environmental quality. Today, the number of firmswhich are qualified for ISO 14001 Environmental Management SystemCertification is increasing. The firms have to establish theirenvironmental policies about minimum release according to recyclingprinciples, more effective production methods and more hygienictechnologies. Environmental friendly applications are increasinggradually in the industrial production processes in order to reach theenvironmental management targets established management in line withthe environment policies.In this study, the impacts of industrialization on environmentand taking measures over the world and Turkey were studied. In thisscope, ISO 14000 Environmental Management System developed byInternational Organization for Standardization (ISO) was investigatedand the surveys were made to the group of firms in İzmir in order to findthe approach of firms about environmental problems and environmentalmanagement system. The results of the survey carried out the view offirms about the importance of environmental quality. In addition of these,the benefits of certification in the firms were assessed.