Geri esnemenin sac parçaları biçim tamlığı üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve sonlu elemanlar yöntemi uygulamaları ile değerlendirilmesi
The analysis of the effects of springback on sheet metals form accuracy using finite element method applications
- Tez No: 201198
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bükme, Geri Yaylanma, Sonlu Elemanlar Analizi, Springback, Bending, Finite Element Method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sac metal sekillendirme uygulamalarında, geri esneme istenilen ürün seklini elde edebilmek için dikkate alınması gereken bir unsurdur. Bu çalısmada bükme islemindeki geri esneme incelenmistir. Kalıpla V bükme isleminde alüminyum sacların benzetimini yapmak ve geri esneme miktarlarını belirlemek için sonlu elemanlar analizi kullanılmıstır. Analizi yapılan alüminyum sac parçaların geri esnemeyle beraber olusan formdaki degisiklikleri sunulmustur. Geri esneme miktarları, toplam esdeger plastik gerinimleri ve von Mises gerilmeleri gibi sonuçlar grafiksel olarak verilmistir. Çesitli kalınlıktaki bükülmüs alüminyum parçalar için, sonlu elemanlar analizi sonuçlarıyla deneysel sonuçların iyi bir uyum içinde oldugu gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
In sheet metal forming applications, springback is a fact that should be considered in order to acquire the desired part shape. In this study, the springback of sheet metal bending is examined. To simulateV-die bending operations of aluminum sheets and to determine the amount of springback, finite element method is utilized. Changes in the form of the aluminum sheet parts after springback are presented. The amount of springback, total equivalent plastic strains, and von Mises stresses are represented graphically. For aluminum bent products with different thicknesses, a good agreement has been observed between the finite element results and experiments.