İki band yeniden şekillenebilir akıllı anten tsarımı
Dual-band reconfigurable smart antenna design
  1. Tez No: 201234
  2. Yazar: YASİN DAMGACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAMİD TORPİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Anten, RF-MEMS Anahtar, Yeniden Sekillenebilir Anten, Smart Antenna, RF-MEMS Switch, Reconfigurable Antenna
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Modern radar ve haberlesme sistemleri üzerindeki anten sayıları günden güne artmaktadır. Bu artıs özellikle yer ve ağırlık ihtiyaçlarının çok önemli olduğu uzay çalısmalarında ciddi bir sorundur. Tezde ilk olarak yeniden sekillenebilir antenler ve antenlerin yapısı üzerinde durulmustur. Bu yeni tip antenler uygun anahtarlama yapılarıyla değisik frekanslarda çalısabilecek sekilde yapısal olarak sekillendirilebilirler. Bu sekilde aynı anten çok değisik uygulamalarda kullanılabilinir. Böylece antenin çalıstığı frekans bandları artabilir ve yer, ağırlık gibi unsurlarda tasarruf sağlanır. Tezde RF-MEMS anahtarlar kullanılarak tasarlanan yeni bir anten yapısı sunulmustur. Anten tasarım asamasında dikdörtgen mikroserit anten 3.5 GHz bandı için tasarlanmıs daha sonra bu anten U-seklinde bir yama antenle anahtarlar yardımıyla birlestirilerek 2.4 GHz bandı için de çalısabilmesi sağlanmıstır. Tezin asıl amacı ise yeniden sekillenebilir özellikteki tasarlanan antenin adaptif bir dizide kullanılmasıdır. Adaptif antenler veya daha genellestirerek akıllı antenler; istenilen isarete doğru antenin ana hüzmezini yönlendiren, gürültü veya interferans isaretlerine doğru antenin yan loblarını veya sıfırlarını yönlendiren sistemlerdir. Adaptiflik ve yeniden sekillenebilirlik özelliklerinin tek bir sistemde birlestirilmesi ve incelenmesi çesitli örneklerle gösterilmistir. Bu sistemin kablosuz haberlesme teknolojilerinde sağlayacağı faydalar incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Modern radar and communication systems have experienced a tremendous increase in the number of antennas onboard, on the ground, and in orbital space. This places a burden due to the confined volume and limited weight requirements especially in space applications. The reconfigurable antenna is a promising and exciting new type of antenna, where through the use of appropriate switches the antenna can be structurally reconfigured, to maintain the elements near their resonant dimensions for several frequency bands. This increases the bandwidth of the antenna dramatically, which enables the use of one antenna for several applications. In this thesis novel reconfigurable antenna element were designed to work at 2.4 GHz and at 3.5 GHz. Simulation results for antenna were obtained using HFSS. In this work introduces the use of reconfigurable antenna elements in adaptive arrays. An adaptive array that can null interference and direct its main lobe to the desired signal while being reconfigurable to maintain functionality at several frequency bands has the potential to revolutionize wireless communications in the future. This system design illustrate how reconfigurable elements and adaptive arrays can be combined very beneficially for use in wireless communication systems.