A Subpixel resolution hierarchical stereo vision system
Gözearası çözünürlükte hiyerarşik bir stereo görüş dizgesi
- Tez No: 38603
- Danışmanlar: PROF.DR. METE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stereo Karşılıklılık, Yeniden Yüzey Kurma, Faz İlintisi, Çok- çözünürlüklü Görüntü Çözümleme, Yüzey Aradeğerleme, Gevşeme, Bant-Geçiren Süzme, Stereo Correspondence, Surface Reconstruction, Phase Correlation, mMultiresolution Image Analysis, Surface Interpolation, Relaxation, Band-Pass Filtering
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Öz GOZEARASI ÇÖZÜNÜRLÜKTE HIYERARŞIK BİR STEREO GORUŞ DİZGESİ Uğur Murat Leloğlu Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete SEVERCAN Ocak, 1995, 73 sayfa. Bu tezde, eşlem öncülleri olarak düzgülenmiş çapraz ilintileri ve bant-geçiren süzülmüş görüntülerin fazlarını kullanan çok- çözünürlüklü bir stereo çözümleme dizgesi sunulmaktadır. Seçilen kabadan-inceye stratejisi daha kısa sürede daha doğru sonuç almayı sağlamaktadır. Hiyerarşinin her bir düzeyinde iki bölüt- ten, göze-eşlem bölütü ve ince levha bölütünden yararlanılmaktadır. İlk bölüt olası bir eşlemin iyiliğini ilinti değeri ve bir yerel destek işlevi kullanarak saptar. Sadece kesin eşlemler doğru olarak kabul edilir ve bu eşlemler komşularım teklik ve sıralılık koşulları ile sınırlar. Sonuçta, daha önce muallakta olan bazı eşlemlerin belirsizliği çözülür. Bu şekilde koşulların yayılması birkaç kez tekrarlanır. Kabul edilen eşlemler, derinlik süreksizliklerini ve örtük alanları bulurken gözearası çözünürlükte yeniden yüzey kurmaya çalışan ince levha bölütüne verilir. Band-geçiren süzülmüş görüntülerin fazları gözearası eşlem öncülleri olarak kullanılırken, yoğunluk kenarları derinlik süreksizliklerini bulmak için kullanılır. Bunun yanı sıra, eşlemlenmemiş küçük alanlar da bu bölüt tarafından aradeğerlenir. Bu körlemesine bir aradeğerleme değildir çünkü fazların eşlemlenmesi aradeğerlemeye yol göstermektedir. Sunulan stereo aradeğerleme dizgesi koşut uygulamaya uygun olmakla birlikte seri benzeşimde de yeterince hızlıdır. Diz genin dayanımlılığı çeşitli alanlardan görüntüler üzerinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SUBPIXEL RESOLUTION HIERARCHICAL STEREO VISION SYSTEM Uğur Murat Leloğlu M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mete SEVERCAN January, 1995, 73 pages. A multi-resolution stereo vision system, which uses normalized cross-correla tions and phases of band-pass filtered images as matching primitives, is described in this thesis. The coarse- to-fine strategy adopted leads to more accurate results in shorter time. At each level of the hierarchy, two modules, namely, a pixel matching module and a thin plate module, are employed. The former module determines the goodness of a possible match by using the correlation value and a neighborhood support function. Only unambiguous matches are accepted as true and these matches constrain neighbors through uniqueness and orderness constraints. As a result, ambiguity is resolved for some of the previously ambigu ous matches. This spreading of constraints is iterated several times. Accepted matches are supplied to the thin plate module which attempts a subpixel reso lution surface reconstruction while detecting depth discontinuities and occluded regions. The phases of band-pass filtered images are used as subpixel matching primitives and intensity edges are used for detection of depth discontinuities. Be sides, small unmatched areas are interpolated by this module. This is not a blind interpolation since matching of phases guide interpolation. The stereo vision sys tem presented is amenable to parallel implementation but is still reasonably fast in serial simulation. The robustness of the system is demonstrated on images from different domains.