Kara yolu proje elemanlarının yapım maliyetine etkilerinin incelenmesi
Examination of the effects of the highway project elements on investment cost
- Tez No: 201247
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARBEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Karayollari, maliyet analizi, optimizasyon, yol geometrik standartlari, regresyon, Highways, investment cost, optimization, geometric models, regression
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Ulaşım hayatımızın vazgeçilemez bir parçasıdır. Bu sebeple ulaşımın temelini oluşturan yollar çok önemlidir. Ancak bu yolların yapılması oldukça yüksek maliyetlerle gerçekleşmektedir. Yatırım imkanlarının çok kısıtlı olması sebebiyle, karayollarının yapımında en ekonomik projeler tercih edilmektedir. Ekonomik projeler özellikle yapım maliyetlerine bağlı olarak belirlenmektedir. Bir projenin yapım maliyetini etkileyen unsurların en önemlisi proje elemanlarıdır. Bu sebeple çalışmada, bir karayolunun en ekonomik şekilde yapılabilmesinde proje elemanlarının etkisi araştırılmıştır. Bunun için öncelikle karayolunun geçki eksenlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Yatay ve düşey kurplardan oluşan karayolu geçki eksenlerinde yatay ve düşey kurp sayıları dikkate alınmış, yatay ve düşey kurp sayılarının yapım maliyeti üzerinde düzenli olarak arttırıcı ya da azaltıcı etkilerinin olup olmadığı araştırılmıştır. Burada oluşturulan geçkiler içinden birinci, ikinci ve üçüncü sınıf olmak üzere üç farklı karayolu sınıfı için en uygun yatay ve düşey kurp sayısını içeren geçki seçenekleri belirlenmiştir. Bu geçkiler için yol sınıflarına bağlı olarak minimum proje elemanları belirlenmiş ve bu proje elemanları belirli oranlarda maksimum değerlerine kadar arttırılarak her sınıf yol için, proje elemanlarındaki değişimlerin yapım maliyetini nasıl etkiledikleri araştırılmıştır. Bu şekilde üç farklı yol sınıfı için minimum yapım maliyetini veren proje elemanları belirlenerek, bunların yapım maliyeti üzerindeki etkileri incelenmiş ve matematiksel modellerle tanımlanmıştır. Serit ve banket genişliklerinden oluşan platform genişliği ile kamulaştırma genişliğinin, karayolu yapım maliyeti üzerindeki etkileri de ayrıca araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Transportation is an important section of our life. This reason, the highway, which based of transportation, is very important. Recently, new projects that taken consideration vehicle numbers are prepared and applied. However, while opportunity of investment is limited, the economic projects are preferred. The economic projects are determined especially depending on preliminary construction cost. The most important parameter of construction cost is elements of project. For this reason in this study, while the construction of highway economically, the effects of project elements are researched. Because of this, firstly, horizontal and vertical alignment of highway must be determined. For highway investment cost, firstly, numbers of horizontal and vertical curves have been examinated, because, the horizontal and vertical alignments of highway which consist of horizontal and vertical curves. How affect the numbers of horizontal and vertical curves to highway investment cost that are researched. From this research, optimum numbers of horizontal and vertical curves are determined for first, second and third class of highways. As depending on, highway class and geometric standards, minimum elements of project are determined. The minimum elements of project are increased with definite rate up to maximum value of elements of projects. To determine for every class highway, how cost of investment are affected from variation. Therefore, for every class highway, optimum elements of project are determined and then the effects of element on investment cost are determinated and described with mathematical models. In addition, the effects of width of platform, which consist of width of shoulder and lane and width of nationalization, are examinated on investment cost of highway.