SAR görüntülerinden üretilen interferometrik ve stereo sayısal yükseklik modellerinin kalitesinin incelenmesi
Quality assessment of DEMs generated from interferometric SAR and stereo SAR
- Tez No: 201303
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Stereo SAR, nterferometrik SAR, SYM, RADARSAT, Stereo SAR, SAR Interferometry, DEM, RADARSAT
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Uydu teknolojisinin gelismesiyle beraber uzaktan algılama teknigi de hızla gelismektedir. Kullanım alanı çok genis olan uzaktan algılama teknigi temel olarak, toprak ürünlerinin saglıgı, toprak nemliligi, ormancılık, su kirliligi, orman yangınları, osinografi, dalgalar, meteoroloji, yeraltı kaynaklarının incelenmesi, çöllesme, diger gezegenlerin incelenmesi, deprem, volkanik patlamalar, heyelan gibi konuların incelenmesinde kullanılmaktadır. Dogru, hızlı bilgi üretilmesi, gelecege ait kestirim hesaplarının yapılması, çevre ve kentsel planlama ile arazi kullanımının belirlenmesine yardımcı olması bakımından uydu görüntüleri arazi yapısı hakkında genis bilgi saglamaktadır. Aktif ve pasif algılama sistemine sahip uzaktan algılama, genis alanları kapsaması bakımından araziye ait sayısal yükseklik bilgisinin üretilmesinde sıkça kullanılmaktadır. Aktif algılama sitemi, kendi ısın kaynagını ürettigi için pasif algılama sistemine göre avantajları vardır. Tüm hava kosullarında ve gece, gündüz görüntü alımı en önemli özelligidir. Bu çalısmada interferometrik (InSAR) ve stereo SAR çiftlerinden üretilen sayısal yükseklik modellerinin (SYM) kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Uygulama için C bandında ve yatay (HH) polarizasyonda alınan stereo SAR ve InSAR RADARSAT görüntüleri kullanılmıstır. Bu amaçla stereo SAR çiftinden ve InSAR çiftinden üretilen SYM ler karsılastırılmıstır. Dogruluk analizleri, 1/25.000 ölçekli haritadan üretilen SYM referans alınarak belirlenmistir. SYM üretiminde kullanılan yer kontrol noktalarının (YKN) sayısı arttıkça sonuç ürün degerlerinin de arttıgı belirlenmistir. Analizler üç farklı arazi tipi ele alınarak olusturulmustur; düz, egimli ve daglık bölgeler. Analiz sonuçlarına göre stereo degerlendirmede düz bölgeler için en düsük standart sapma 5.58 m., en büyük 12.09 m. bulunmustur. Egimli alanlar için en düsük standart sapma 19.37 m, en büyük 27.30 m. dir. Daglık alanlar için ise en düsük ve büyük standart sapma degerleri 42.45 m. ve 66.88 m. olarak bulunmustur. nterferometrik analizler, görüntüler arasındaki korelasyonun düsük olmasından dolayı sadece egimli ve daglık bölgeler için yapılmıstır. nterferometrik degerlendirme için egimli alanlarda standart sapma en düsük 20.05 m. ve en büyük 31.81m, daglık alanlarda ise en düsük 37.81 m. ve en büyük 57.39 m. bulunmustur. Bu sonuçlara göre her iki yöntemde de egim arttıkça dogruluk azalmaktadır. Çalısmada stereo yöntem düz alanlarda daha iyi sonuç verirken interferometrik yöntem yüksek bölgelerde daha iyi sonuç vermistir.
Özet (Çeviri)
Rapidly evolution of the remote sensing technique is increasing by the developments of the satellite technology. Remote sensing technique has extensive applications that most of known are determination of health of the crops, soil moisture, forestry, water dirtiness, forest fire, oceanography, sea waves, meteorology, research of underground (subterranean) resources, desertification, investigation of the other planets, earthquakes, volcanic eruptions, landslides. Satellite images give wide information about the land structure that is useful and also manageable for generating true, high speed info generation, forecasting on future, environment and urban planning. Remote sensing has two systems that are active and passive systems. These systems used frequently because of covering large areas that is very handle to generate digital elevation model (DEM). Active systems which produce their own electromagnetic energy have some advantages. Capabilities of collecting data in nearly all atmospheric conditions, by day and/or night are the main properties of active systems. Destination of this research is accuracy assessments of DEMs that are generated from SAR Interferometry (InSAR) and Stereo SAR. For this application, horizontal (HH) polarized C band stereo SAR and InSAR RADARSAT images are used. DEMs that are generated bye stereo SAR and InSAR are compared. A DEM, which was generated from 1/25.000-scaled topographic maps, is used for the accuracy assessments. When generating DEM ground control points (GCP) are used and noticed that GCPs increases the accuracy of generated DEMs. Analyzes are estimated for three types of terrain, flat, slope and rough. Stereoscopic results denoted a min. standard deviation for flat areas is 5.58 m. and a max. is 12.09 m. Standard deviations for slope and rough areas are in order of min. 19.37 m., 42.45 m. and max. 27.30 m., 66.88 m. Interferometric analyzes mentioned just for slope and rough areas because interferometric DEM is failed due to low coherence. In interferometric results standard deviations of slope areas are min. 20.05 m., max. 31.81 m. and for rough areas are min. 37.81 m., max. 57.39 m. As a conclusion both stereo and interferometric methods showed that accuracy is decreased depending on increase of height. For this research it is evaluated that stereo method is better at flat areas and interferometric method is better for high areas.