Pangaltı İnönü Mahallesi, 19-20. yüzyıl sivil mimarlık örnekleri
The samples of 19-20. century civilian architecture in Pangaltı İnönü district
  1. Tez No: 201343
  2. Yazar: ZERRİN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ö. FARUK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Pangaltı, Elmadağ, 19. ve 20. yüzyıl sivil mimarlık örnekleri, tarihi doku, envanter çalısması, Pangalti, Elmadag, samples of 19th and 20th century civilian architecture, historical texture, inventory study
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
?stanbul'un 19.yy. yerlesimlerinden olan Pangaltı semti, 1800'lu yıllarda Pera'da çıkan yangınların sonucunda Galata'da çalısan nüfusun konut alanı olarak planlanmıs bir Frenk mahallesiydi. Pangaltı semti, ülkedeki siyasi, ekonomik ve teknolojik değisimlerden etkilenmesi ve sosyal ve fiziksel yapısının zaman içinde yavas yavas değismesinden dolayı, mimari gelisimlerin tüm evrelerini içinde barındıran önemli bir bölgedir. Çalısmalar kapsamında, modernlesme döneminden günümüze, tüm değisimlerin izlerini tasıyan Pangaltı bölgesinin tarihi ve fiziksel gelisimi incelenmis ve ?nönü Mahallesi'nde, belirlenmis bir alan içindeki 19. ve 20. yüzyıllara ait sivil mimarlık örnekleri irdelenmistir. Günümüzde Elmadağ olarak adlandırılan ve eski Pangaltı semtinin sınırları kapsamında yer alan sınırlı bölgenin mevcut durumu yerinde yapılan envanter çalısması ile belirlenmis, tek yapı ve mahalle ölçeğinde çalısmalar yapılarak tespitlerde bulunulmustur. Yapılan çalısmalar sonucunda, tarihi yapının korunmasına ve rehabilitasyonuna yönelik önerilerde bulunulmus ve daha önce detaylı bir koruma planı yapılmayan bu bölge ile ilgili belgeleme yapılaması amaçlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In 1800?s Pangalti, one of the 19 th. residential quarters of Istanbul, was a Frenc district planned as a residential area for the population working in Galata as a result of destructive fires at Pera. Pangalti has been an important quarter covering all phases of architectural developments due to the fact that the district has been affected by political, technological and economic changes and its physical structure has gradually changed over time. Under the studies, the historical and and physical development of Pangalti, which reflects all the marks of changes from the modernization period upto now, have been examined and civilian architectural samples from the 19 th and 20th centuries in an identified area of Inonu quarter have been scrutinized. The current situation of the area, which is called Elmadag in the modern day and used to be in the boundaries of old-Pangalti, has been identified with inventory studies in the field and inspections on single building and quarter scale. As a result of the studies, suggestions have been made as to the preservation and rehabilitation of the historical structure and it is has been aimed at establishing a regular archive for this area, where there was no detailed preservation plan before.