Mudurnu'nun fiziksel ve tarihsel dokusu, sivil mimarlık örnekleri, çevresel analiz ve koruma önerileri
Pyhsical and historical textures,civilian achitectural samples, environmental analysis and conservation to propose of Mudurnu
- Tez No: 201345
- Danışmanlar: PROF. İSMET AĞARYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mudurnu, Tarihi Kent, Mudurnu, Historical city
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Tarihi özelliklere sahip olan kentler yada doğal alanlar 19 yy. başlarından itibaren bilinçli şekilde korunması gerekli yerler statüsünde düşünülmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda da özellikle Batılı ülkelerde ciddi ve doğru bir takım uygulamalar yürürlüğe konmuştur. Ülkemizde ise bu tür uygulamalar Batılılara göre oldukça sonradan hazırlanmıştır. 70 li yıllara kadar değişen, zarar gören, yıkılan, yok olan nice yapı ve bölge ancak bu yıllardan sonra başlatılan ?koruma? uygulamalarıyla zararın daha da ileri boyuta ilerlemesi engellenmiştir.bu doğrultuda çeşitli kurullar kurularak, kültür varlıklarımızın envanteri yapılmakta, koruma amaçlı imar planları hazırlanmaktadır, Fakat ülkemizde hazırlanan bu çalışmalar; merkezi yönetim odaklı yapılıyor olması, halkımızdan koruma bilinci olmaması, koruma bilinci olmayan halkımızın bilinçsiz şekilde koruma öneri ve istekleri, en önemlisi yerel yönetimlerdeki ?koruma kararları? nı uygulayamama sorunu yüzünden yeterince ve olması gerektiği gibi uygulanamamaktadır. Dolayısıyla da korunamayan bu bölgelerimiz gitgide daha da yozlaşmaya, zarar görmeye ve kaybolmaya doğru gitmektedir. Korunması gerekli niteliklere sahip olan Mudurnu kentinin bu özelliklerini aktarmak amacıyla hazırlanan bu tez, toplam 6 bölüm ve eklerden oluşmaktadır. 1. ve 2. bölümde, kentin fiziksel ve tarihi özellikleri ele alınmış, kent bugüne gelirken nasıl ve hangi dönemlerden geçmiş, hangi devirlerin etkisinde kalmış ve hangi coğrafi özelliklere sahip olduğu anlatılmıştır. 3. bölümde,kent dokusunu oluşturan öğeler aktarılmaya çalışılmıştır. Bu dokuyu oluşturan yollar, mahalleler, anıtsal mimari örnekleri, konutlar incelenmiş, bu konular çizim ve harita destekli olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. 4. bölümde , kent dokusunun en önemli ve asıl dokuyu oluşturan konutlar ele alınmış; plan, cephe, mimari öğeleri bakımından incelenmiş ve özgün olan örneklerden katalog çalışması yapılmıştır. 5. bölüm, değerlendirme ve sonuç bölümü olup, Mudurnu kent dokusu niteliklerinin korunabilmesi için yapılacak yöntem ve öneriler ifade edilmiştir. 6. ve son bölüm ise, kent sivil mimari örneklerinden olan Astarcılar Konağının rölöve ve restitüsyon proje çalışmalarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the 19th Century, cities Which have historical qualifications or natural areas are being thought in the status of conciously protected places. In this respect, in Western countries several regulations have been set. Regarding our country, these regulations have been prepared later than the Western countries. Until the seventies, many buildings have been damaged, broken down, dissapeared; after these years with some `protection? laws these have been tried to be decreased.For this purpose manymanagement boards have been set, reportings of our cultural values have been made and protection plans have been prepared. But in our country these Works could not work properly, because all are being made in central management focus, our people have unconscious protection suggestions and demands, and also local managements could not realize protection programs in real life. Consequently the situation of these areas are going worst an in time they will disappear. This thesis consists of six sections and anexes, all have been prepared to demonstrate the city of Mudurnu, which is one of the places need to be protected. 1st and 2nd sections, which are about the phsyical and cultural qualifications, inform us of the city background, which ages it has been witnessed and effected and also its geographical status. In the 3rd section form of the city is aimed to be reflected. All roads, streets, historic architectural constructions have been examined and also all have been shown on the maps and papers. In the 4rd section the buildings, which are main and most important part of the city form, have been taken into consideration; plans, outdoors, architectural elements have been examined and prepared a catalogue from the unique samples. 5th section is the evaulation and result section, process and suggestions have been declared for the protection of the Mudurnu. 6th and the last section is about the measurements and includes restitution of the `Astarcılar Konağı? which is a sample for the informal architecture of the city.