A Research on long-term effects of state resettlement projects in vernacular settings in rural areas: The case of Yüzüncü Yıl, Mudurnu
Devlet tarafından uygulanan yeniden yerleşme projelerinin kırsal alanlardaki geleneksel yerleşimlerde uzun dönemde yarattığı etkiler üzerine bir araştırma: Yüzüncü Yıl Mudurnu örneği
  1. Tez No: 56467
  2. Yazar: GAMZE DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Yerleşme, Kültür, Süreklilik, Modernleşme VI, Resettlement, Culture, Continuity, Modernization IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz DEVLET TARAFINDAN UYGULANAN YENİDEN YERLEŞME PROJELERİNİN KIRSAL ALANLARDAKİ GELENEKSEL YERLEŞİMLERDE UZUN DÖNEMDE YARATTI?I ETKİLER ÜZERİNE BÎR ARAŞTIRMA: YÜZÜNCÜ YIL, MUDURNU ÖRNE?İ Demiröz, Gamze Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Ali Cengizkan Ocak 1996, 160 sayfa Türkiye'de devlet kurumlarının kırsal alanlar için tasarlayıp uyguladığı yeniden yerleşme projeleri birçok yönden başarısızdır. Bu çalışmada amaçlanan, kurumlarca yönlendirilen 'yeniden yerleşme'lerle ilgili detaylı ve daha iyi bir anlayışa ulaşmak ve bununla beraber kırsal alanlarda 'konut' ve 'yeniden yerleşme'yle ilgili sosyal ve fiziksel faktörleri de incelemektir. Böylece, bu uygulamaların yetersizlikleri ve nedenleri açıkça ortaya konulmuş olacaktır. Yeniden yerleşme projelerinin sosyal ve fiziksel çevrede ani değişikliklere neden olmaktadır. Ayrıca bilindiği gibi sosyal ve fiziksel çevre, kültürün önemli birer elemanıdır. Dolayısıyla, bu çevrelerde oluşan ani değişiklikler, halen geleneksel yaşam tarzı içinde olan kırsal toplulukların kültürlerini de etkilemektedir. Meydana gelen bu değişikliklerin ölçeğibüyük ve sonuçları da oldukça tehlikeli ve birçok örnekte olduğu gibi problemlidir. Bundan yola çıkarak, bu projelerin tasarım ve uygulama süreçlerinde ciddi problemler olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, 'yeniden yerleşme' uygulamaları, kırsal toplulukların sosyal ve fiziksel çevrelerinde kesintiye yol açmaktadır. Devlet kurumlan tarafından uygulanan 'yeniden yerleşme' projelerinin beraberinde getirdiği bir başka öge de kırsal alanlarda hızlı modernleşmedir. Bu uygulamalar topluluklara dışarıdan yapılan müdahalelerdir ve içlerinde politik kararlar, yönetmelikler ve teknolojik yenilikleri barındırırlar. Bu uygulamalar, modernleşmenin temsilcileri olmaktadır ve böylece, kırsal topluluklar, özgün ve geleneksel motiflerine uygun olmayan 'modern' yaşam tarzıyla yaşamaya zorunlu bırakılmaktadır. Bu tez, kültür, 'yeniden yerleşme' ve birbirleri üzerindeki etkileri ile modernleşmenin devlet tarafından uygulanan 'yeniden yerleşme' programlan üzerindeki etkilerine yoğunlaşmaktadır. Buradaki tartışma 1983 yılında inşaası tamamlanan ve afet konutlan adı altında gerçekleştirilen Mudurnu'nun Yüzüncü Yıl yerleşimi üzerine kurulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON LONG-TERM EFFECTS OF STATE RESETTLEMENT PROJECTS IN VERNACULAR SETTINGS IN RURAL AREAS: THE CASE OF YÜZÜNCÜ YIL, MUDURNU Demiröz, Gamze M Arch. Department of Architecture Supervisor: Inst. Ali Cengizkan January 1996, 160 pages In Turkey, what the governmental agencies design and build as 'resettlements' in rural areas have not been very successful from various points of views. Thus, the purpose of the study is to reach to a better understanding of resettlements, which are pursued through state resettlement and rehousing programs as well as to observe the physical and social factors which relate to housing and resettlement in rural areas. In doing so, the deficiencies of resettlement applications and the causes are explicitly exposed. It is a fact that, resettlement applications act as agents -catalysts- of change in physical and social environments of rural communities where individuals are still strictly stuck to their traditions. The form of change is large in scale and the consequences are hazardous in most cases. It can be claimed that there are problems in design and production processes of HIsuch applications. Consequently, resettlement applications turn out to become interruptions on communities' social and physical environments which are within the domain of 'culture'. Another aspect that is introduced through state resettlement and rehousing programs is the rapid 'modernization' of the rural communities. Such applications are outside interventions which are realized by outside agencies and embed political decisions governmental regulations and technological assessment. Thus, they turn out to become advocates of 'modernization'. Through these interventions, rural communities are introduced with modernized way of living which do not really match with their local motives and traditional patterns. The thesis concentrates on the relation of culture and resettlement and their impacts on each other as well as the impacts of 'modernization' on state resettlement and rehousing programs. Further developing the argument, the study focuses on the resettlement application that was applied under the name of Disaster Housing for two villages of Mudurnu.