Mimaride iyileştirme ve yeniden düzenleme ilkelerinin tartışılması: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos yerleşkesi örneği
Discussion about the principles of rehabilitation and reorganizaton in architecture: As a model Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos yerleskesi
- Tez No: 201362
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ALTINOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: yilestirme(Rehabilitasyon), Yeniden Düzenleme(Reorganizasyon), Çanakkale, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleskesi. Turizm, Rekreasyon, Rehabilitation, renewation, Çanakkale, Çanakkale Onsekiz Mart University, The Campus -Dardanos - Çanakkale Onsekiz Mart University, Tourism, Recreation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Her geçen gün gelisen turizm sektöründe doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip kentlerin turizm ve rekreasyon aktivitelerine büyük katkıları olmakla birlikte, bu kentler turizm piyasasında ilk sırada yer almaktadırlar. Çanakkale ili doğal, kültürel ve tarihi değerleri sahip olmasına ve jeopolitik önemine rağmen , bu avantajlarının doğru sekilde kullanılmamasından dolayı turizm ve rekreasyon aktivitelerine kaynak olusturamamakta ve Çanakkale kenti gelisememektedir. Çanakkale, turizm ve rekreasyon potansiyeli açısından çok zengin olmasının yanında bir üniversite kentidir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bulunduğu yörenin kaynaklarını dikkate alarak ulusal ve uluslararası alanlarda hizmet veren, Çanakkale'nin dünya çapında tanıtılmasında yardımcı olan bir unsurdur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi birçok birime sahiptir ve bu birimler Çanakkale'nin çesitli ilçelerine dağılmıslardır. ?Mimaride ?yilestirme Ve Yeniden Düzenleme ?lkelerinin Tartısılması: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleskesi Örneği? baslıklı bu çalısmada genel olarak iyilestirme ve yeniden düzenleme kavramları detaylı olarak ele alınmıs; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleskesi ise örnek bir alan çalısması olarak seçilmistir. Bu çalısma amacı doğrultusunda Çanakkale kenti genel olarak tanıtılmıs, Çanakkale'nin doğal, kültürel , tarihi ve yapısal değerleri anlatılmıs, daha sonra ÇOMÜ Dardanos Yerleskesi incelenmis, sorunları saptanmıs, ve bu sorunlara iyilestirme ve yeniden düzenleme ilkeleri doğrultusunda öneri çözümler aranmıstır. Bu bağlamda, dört ana baslık altında çalısma yapılmıstır. Giris bölümünde kent planlama, kent yenileme, iyilestirme ve yeniden düzenleme kavramlarına genel olarak değinilmis; çalısma alanlarının seçilis nedenleri , çalısmanın yapılmasındaki amaç ve yöntemler açıklanmıstır. ?kinci bölümde iyilestirme ve yeniden düzenleme kavramları kentsel tasarım kavramından yola çıkılarak anlatılmıstır. Kentsel tasarım kavramından sonra kent yenileme kavramına , daha sonra sürdürülebilir gelismenin kent yenileme olgusu içindeki yerine, kent yenileme türlerine ve en son olarak iyilestirme ve yeniden düzenleme kavramlarına yer verilmistir. Bu kavramlar detaylı olarak ele alınmıstır. Üçüncü bölümde genelden baslayarak Çanakkale'nin turizm potansiyeli olusturabilecek değerleri; doğal, kültürel, tarihi ve yapısal değerler baslıkları altında toplanarak tanıtılmıstır. Daha sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hakkında çok genel bilgiler verilmis, en son asıl çalısma alanı olan ÇOMÜ Dardanos Yerleskesi detaylı olarak anlatılmıs(fotoğraf, harita, plan gibi görsel malzemelerle), mevcut durumu saptanmıstır. Sonuç ve öneriler kısmında ise bütün bölümler harmanlanıp, ÇOMÜ Dardanos Tesisi'nin turizm ve rekreasyon açısından mevcut durumu belirtilmis, sorunlar belirlenmis , nerelerin iyilestirmeye, nerelerin yeniden düzenlemeye ihiyacı olduğu belirlenmis; iyilestirme ve yeniden düzenleme ilkeleri ısığında bu sorunlara çözüm önerileri sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In the developing environement of turism sector the cities which have naturel, historical and cultural values are providing more benefits for activities of recreation and turism; as they are located at first places in turism market. Despite the fact of Çanakkale's natural, historical and cultural values and jeopolitical importance; the city couldn't be able to use these advantages properly and create resources for own recreation activities. As a result Çanakkale can not progress. Besides its wealthiness about the potential of recreation and turism, Çanakkale is also an university city. Çanakkale Onsekiz Mart University supports the world wide presentation of the city by attending to internatiol and national domains taking into consideration of the area's resources. Çanakkale Onsekiz Mart University has a lot of campus which has been spread to different parts of Çanakkkale. In this study , the main concept of rehabilitation and reorganization are detaily studied under the name“Discussing the basic principles of rehabilitation and reorganization in architecture :The Campus ?Dardanos- Çanakkale Onsekiz Mart University ”Along this study Çanakkale has been introduced , the natural, cultural, historical and architectural values have been mentioned . Analyzing“ The Campus ?Dardanos- ÇOMÜ ”several problems have been found out and the solutions supported with the principles of rehabilitation and reorganization are presented. Around these context, this study is seperated into four parts. In the first chapter; the terms“urban studies”,“urban renewation”,“rehabilitation”and“reorganization”are introduced . As well as the reason to choose this site, the aim of this study and the methods are stated. In the second chapter rehabilitation and reorganization terms are explained under the section urban studies. Urban design section is followed by urban renewation and sustainability among renewation. Sorts of urban renewation , rehabilitation and reorganization are also explained in details. In the third chapter; the values that create an turism potential for the city Çanakkale are represented seperating topics as natural, cultural, historical and stuructural values. The general items of Çanakkale Onsekiz Mart University are given and The Campus - Dardanos - Çanakkale Onsekiz Mart University are explained with details, by the visual objects like photographs, plans and maps. The current situation, by this observation the problems which are arised and their solutions are analysed. In conclusion; it is determined the current situation of Çanakkale in perspective of turism and recreation .The problems of The Campus - Dardanos - Çanakkale Onsekiz Mart University , solutions and strategies are propesed under the renewation and rehabilitation principles .