Al-Si matrisli kompozit malzemelerin korozyon davranışlarının incelenmesi
Investigation of corrosion behaviour of Al-Si matrix composite materials
  1. Tez No: 201361
  2. Yazar: ALİ GÖRENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, Metal matrisli kompozit malzemeler, Korozyon hızı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kompozit malzemeler içerisinde kullanım alanı oldukça genis olan alüminyum esaslı metal matrisli kompozit malzemeler (AMMK) sunmus oldukları iyi mekanik özelliklerin yanı sıra, ağırlık bakımındanda hafif olmaları nedeniyle tercih edilmektedirler. Üstün özelliklere sahip AMMK malzemelerden üretilmis parçaların çalıstıkları ortamlarda korozyona uğramadan ve mekanik özelliklerini kaybetmeden kullanılabilmeleri gerekmektedir. Çalısmada, AlSi7Mg2 alasımının matris malzemesi olarak kullanıldığı, sıkıstırma döküm yöntemiyle üretilmis, bir kısmına ekstrüzyon islemi yapılmıs ve bir kısmına da T6 ısıl islemi yapılmıs olan ağırlıkça % 5, % 10 ve % 15 SiC partikül içeren AMMK malzemelerden hazırlanan numuneler ağırlıkça % 3,5 NaCl ve ağırlıkça % 3,5 NaOH olmak üzere iki farklı çözeltide bekletilerek korozyon davranısları ağırlık kaybı metodu ile gözlemlenmis, makro yüzey görüntüleri incelenmis ve numunelere ait korozyon hızları hesaplanmıstır. Uygulanan korozyon deneyleri sonucunda, %3,5 NaOH çözeltisinde bekletilen AMMK numunelerde korozyon hızlarının oldukça yüksek olduğu, numunelerin kısa sürede dağıldığı gözlemlenmis, %3,5 NaCl çözeltisinde ise numunelerin korozyon hızlarının ilave edilen SiC takviye partikül miktarındaki artısa bağlı olarak arttığı saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Aluminium matrix composites (AMC) are widely used composite materials which are preferred for good mechanical properties and their light weight characteristic. Parts manufactured from AMC materials, that have superior properties, should be used without losing mechanical properties and any corrosion effects. In this study, specimens are prepared by using AMC materials which have 5 wt%, 10 wt%, 15 wt% SiC particles and AlSi7Mg2 alloy is used as matrix material produced by using squeeze casting method. Some of specimens are extruded and some of which are heat treated (T6). Corrosion behaviours are observed in 3,5 wt.% sodium chloride solution (NaCl) and 3,5 wt.% sodium hydroxide solution (NaOH) using weight loss method, then specimens? macro surface photographs are examined and corrosion rates are calculated. As a result of corrosion experiments it is observed that AMC specimens, which are exposed to %3,5 NaOH solution, have considerably greater rates and these specimens dissolved in a short time. In %3,5 NaCl solution, it is determined that specimens? corrosion rates increases with the amount of added reinforced SiC particles. Keywords : Corrosion, Aluminium matrix composites, Corrosion rate