Ağ uygulamalarının sürekliliğinin sağlanması için ağ ve taşıma katmanlarının uygulamaya saydam olarak anahtarlanmasını sağlayan bir sistemin tasarlanması ve gerçeklenmesi
Application transparent asymmetric failover system
  1. Tez No: 201387
  2. Yazar: TURGUT GENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. GÖKHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Linux, çekirdek temelli, yüksek yararlanırlıklı, kusura dayanıklı, uygulamaya saydam, sıcak yedege geçmeli, Linux, kernel-based, high availability, fault-tolerant, transparent, warm failover
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bilgisayarların hayatımıza girmesi ve bilgisayar aglarının kurulması bilgi yönetimi ve paylasımını kolaylasmıstır. Internet kavramının ortaya çıkısıyla iletisim kavramı yepyeni bir boyut kazanmıs, gerçek hayatta karsımıza çıkan ve temelinde iletisim yatan pek çok uygulama artık bilgisayarlar aracılıgıyla yürütülür hale gelmistir. Günümüzde bilgisayar agları üzerinde yürütülen bilgi akısının devamlılıgının saglanması ve kesintisiz hizmet veren sistemlerin olusturulması pek çok uygulamada kritik önem arz etmektedir. Bilgisayar sistemlerinin sürekliliginin saglanması ve kesintisiz hizmet verebilmesi için yüksek yararlanırlık, kusura dayanıklılık gibi pek çok kavram ortaya atılmıs, bu konular üzerine önemli çalısmalar yapılmıstır. Bu çalısmada yüksek yararlanırlıklı ve kusura dayanıklı sistemler incelenmis, var olan çalısmalardaki eksik ve zayıf yönler degerlendirilmistir. Küçük çaplı sistemlerde kullanılabilecek ve düsük maliyetle yüksek performans gösterecek bir mimari, Application Transparent Asymmetric Failover System (ATAFS) tasarlanmıstır. ATAFS mimarisi Linux isletim sistemi üzerinde C programlama dili ve Yüklenebilen Çekirdek Modülü kullanılacak sekilde tasarlanmıstır. Tasarımın hayata geçirilerek elde edilen sonuçların degerlendirilmesi bu çalısmanın faydasını daha da artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Letting computers come into our daily lives and building computer networks made it easy to manage and share the information via computer networks. With the help of the Internet the concept of communication has evolved into a new generation and lots of daily applications related to communication are being handled by the computers. Nowadays, it is very important to build highly available computers and make the data on the network flow continuously. In the idea of Continuously Available Servers, there are some other concepts like High Availability, Fault-Tolerance etc. and there are some researches on these subjects. In this work, the disadvantages and the incompetent sides of highly available and fault tolerant systems are examined and extracted and then a new system, called Application Transparent Asymmetric Failover System (ATAFS) is designed to work on small systems with a low cost and high performance. ATAFS architecture is planned to be implemented on Linux operating system and is planned to be a loadable kernel module. Implementing this design would be a complement to all these studies on high availability and fault tolerant systems researches.