Dikili-Yahşibey Köyü konutları örneğinde mekânsal sürekliliğin incelenmesi
The analysis of the spatial continuity in Dikili-Yahşibey Settlement
- Tez No: 201400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mekân örgütlenmesi, insan-çevre etkileşimi, kültür-kullanıcı ilişkisi, mahremiyet, mekânsal süreklilik, mekân dizimi, Spatial organization, human-environment interaction, culture-occupant relationship, privacy, spatial continuity, space syntax
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma kapsamında, insan-çevre etkileşiminin mekâna yansıması literatürdeki çalışmalar üzerinden araştırılmıştır. Mekân örgütlenmesi başlığı altında kültür-kullanıcı ilişkisi ve mahremiyet kavramı ele alınmıştır. Bu araştırmalar doğrultusunda, yapılı çevrenin; yapının yerle ve yapının kullanıcıyla hesaplaşması sonucu oluştuğu belirlenmiştir. Bu saptamayı irdeleyebilmek için yapı-yer ve yapı-kullanıcı ilişkilerinin en basit örneklerini taşıyan anonim yerleşmelere değinilmiş ve bu yerleşmelerdeki yapı aktarımının sürekliliği vurgulanmıştır. Anonim yerleşmelere farklı kültürlerin ve farklı mekân üretim biçimlerinin eklemlenmesi söz konusu olduğunda var olan bu sürekliliğin etkilenmesi problem olarak belirlenmiştir. Farklı yaşama kültürlerinin bir arada bulunduğu yerleşmelerde mekânsal sürekliliği etkileyen faktörler, Yahşibey Köyü'nde, mekân dizimi tekniğiyle yapılan alan çalışması üzerinden irdelenmiştir. Mekân dizimi analizleri mahremiyet kavramı üzerinden tartışılmış ve kullanıcıların kültürel çeşitliliğiyle ilişkilendirilmiştir. Yahşibey Köyü konutları örneğinde, yerle ilişkileri benzerlik gösteren yapı gruplarının, yapı dışında mekânsal süreklilik sağladığı; kullanıcıyla ilişkileri farklılık gösteren yapı gruplarının ise yapı içindeki mekânsal sürekliliği kırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, through the existing literature, the effects of the interaction between human beings and the environment upon space are examined. Under the title ?Spatial Organization?, the concepts of culture-occupant relationship and privacy are discussed. As a result of the research conducted, it is concluded that built environment is a product of the clashes between structure and space, and structure and occupant. In order to examine this argument, some anonymous settlements bearing the simplest examples of structure-space and structureoccupant relationships are mentioned and the continuity of the transfer of structure in these settlements is emphasized. It is also put forward that this continuity is affected in anonymous settlements where cultural diversity and different techniques of space production co-exist. Through a fieldwork carried out in Yahşibey settlement using space syntax technique, factors that influence spatial continuity in culturally diverse places are scrutinized. The analyses of the space syntax application are discussed using the concept of privacy, and are associated with the cultural diversity of the occupants. Taking the buildings in Yahşibey settlement into account, it is argued that groups of structures having similar relationships with space maintain spatial continuity outside the structure, and that groups of structures having diverse relationships with space break the spatial continuity inside the structure.