Akıllı kinetik güneş kontrol sistemi önerisi
Proposition of intelligent kinetic solar control system
- Tez No: 201401
- Danışmanlar: DR. TOGAN TONG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Mimarlık, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Akıllı kinetik günes kontrol, kinetik günes kontrol, mimarlıkta günes kontrol, akıllı binalar, günes açıları, Intelligent kinetic solar control, kinetic solar control, solar control in architecture, smart buildings, sun angles
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Mekanlar içerisinde günesten yararlanabilme beklentileriyle mimarlık tarihinin erken dönemlerinde ortaya çıkan günes kontrol çabaları zaman içerisinde evrimleserek ilkelerini ve teknolojisini küresel yenilikçi yaklasımlar baglamında gelistirmistir. Yenilenebilir en büyük enerji kaynagımız günesin ısınımlarından faydalanırken zararlı etkilerinden korunabilmek, sürdürülebilir kalkınma düsüncesi kapsamında degerlendirilmesiyle yüksek verim elde etme zorunlulugu dogmaktadır. Hareketli korunma hedefi günes, yeryüzündeki her nokta için tarihe, saate ve yönelimlere göre farklı durumlar olusturmaktadır. Degisken günes durumlarına uyum saglama yetenegi olan kinetik günes kontrol araçlarının bir üst seviyesinde korunma ve yararlanma aralıgının maksimize edildigi, çevresel girdileri kendi kendine elde edip analizle verdigi kararla hareketli bilesenlerini kontrol edebilen akıllı kinetik günes kontrol sistemleri kazandırdıgı yüksek verimle sürdürülebilir kalkınmanın gereklerinden biri haline gelmektedir. Bu çalısmada öneri bir sistem de dahil edilerek incelenen akıllı kinetik günes kontrol sistemleri günesle iliskisini ilgilendiren parametreleri, girdi araçları, kontrol mekanizmaları, hareket ettiricileriyle açıklanmıstır. Sistem önerisinde gerçeklestirilen kıyaslamalar, maket ve sanal ortamda yapılan testlerle tasarım süreci içerisinde karsılasılan problem ve çözüm alternatifleri yakından izlenmistir. Amaçlanan böyle bir sistemin uygulanabilirliginin elde edilen teorik ve pratik bilgiler baglamında aranmasıdır.
Özet (Çeviri)
The sun control efforts which appeared in the early periods of the history of architecture with the expectations of benefiting from sun in the places have evolved within the course of time and developed its principles and technology in the concept of the global innovative approaches. Evaluating the matter, in the coverage of sustainable development opinion, of getting protected its unwanted effects while benefiting from the rays of sun which is our most important renewable energy source, the obligation of obtaining a high productivity occurs. The sun which is the moving protection target forms different situations according to the date, hour and directions for every point in the world. It becomes one of the requirements of the sustainable development with which the range of protection and benefiting at an upper level of the kinetic solar control equipments which have the ability of adapting with the variable sun situations is maximized; the environmental inputs are automatically obtained and can control the moving components with the decision given with analysis. In this study, with the inclusion of a suggested system, the smart kinetic sun control systems examined; their parameters which are related for the relationship with sun, the input tools, control mechanisms and the movement providers. The comparisons which are made in the system suggestion were closely followed with the problem and solution alternatives which were encountered within the design period with the tests carried out in the model and virtual environment. What is targeted is to search the feasibility of such a system in the context of the theoretical and practical information obtained.