Magnetik nanopartiküller ile sulu çözeltilerden krom giderilmesi
Removal of chromium from aqueous solutions by magnetic nanoparticles
- Tez No: 201524
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemical Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nano tanecikler, magnetit, krom giderimi, adsorpsiyon, zeta potansiyeli, Nano particles, magnetit, chromium removal, adsorption, zeta potantial
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Demir-esaslı nano malzemeler, çevresel uygulamalarda, kirlenmiş toprak ve yeraltı suyunun temizlenmesinde dikkat çekecek derecede etkindir. Bu çalışmada kimyasal birlikte çöktürme yöntemi kullanılarak nano boyutta magnetit üretilmiş ve üretilen malzeme XRD, XRF, FT-IR, SEM, zeta potansiyeli, pH titrasyonu ve BET yüzey alanı ölçümleri ile tanımlanmıştır. Elde edilen adsorbanın Cr(VI) giderim mekanizması farklı pH'larda kesikli ve kinetik çalışmalarla incelenmiş, Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In environmental applications, nano-based iron materials are turning out to be remarkably effective tools for cleaning up contaminated soil and groundwater. In this work nanoscale magnetit particles were produced by chemical coprecipitation method. Received particles were physically and chemically characterised by XRD, XRF, FT-IR, SEM, zeta potatial, pH titration and BET surface area analysis. Chromium(VI) removal by received adsorbant and removal kinetics were investigated in agitated batch reactor and the Langmuir and Freundlich adsorption isotherms were developed.