Büyükbaş hayvancılıkta kullanılan ilaçların kalıntılarının biyokömür ve biyokömür/nanopartikül hibrit malzemeler ile sulu çözeltilerden uzaklaştırılması
Removal of residues of drugs used in cattle farming from aqueous solutions using biochar and biochar/nanoparticle hybrid materials
- Tez No: 972397
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Bilim ve Teknoloji, Chemistry, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Biyokömür, Hibrit malzemeler, Nanopartiküller, Nanoteknoloji, Adsorption, Biochar, Hybride materials, Nanoparticles, Nanotechnology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yenilenebilir bir biyokütle kaynağı olan Helichrysum arenarium (Altınotu) bitkisinden biyokömür üretilmiş ve bu biyokömüre manyetik özellik kazandırmak amacıyla Fe₃O₄ nanopartiküller ile hibritlenmiştir. Üretilen biyokömür ve biyokömür/nanopartikül hibritleri, büyükbaş hayvancılıkta yaygın olarak kullanılan Fluniksin meglumin ilacının sulu çözeltilerden gideriminde adsorban olarak değerlendirilmiştir. Biyokömür, yüksek yüzey alanı, gözenekli yapısı ve yüzeyindeki fonksiyonel gruplar sayesinde kirleticileri etkin biçimde adsorbe etme kapasitesine sahiptir. Hibrit malzeme ise manyetik geri kazanım imkânı sunarak çevresel ve ekonomik açıdan önemli avantajlar sağlamaktadır. Adsorpsiyon deneyleri, kinetik, izoterm ve termodinamik modeller kullanılarak analiz edilmiş; elde edilen veriler ticari aktif kömür ile karşılaştırılmıştır. Adsorpsiyon kapasitesi ve bağlanma enerjileri teorik hesaplamalarla desteklenmiş, böylece moleküler düzeydeki etkileşim mekanizmaları ortaya konmuştur. FT-IR, SEM-EDX, TEM, BET ve XRD analizleri ile malzemelerin yapısal, morfolojik ve yüzey özellikleri detaylı biçimde karakterize edilmiştir. UV-Vis spektrofotometri ile Fluniksin meglumin derişimleri hassas şekilde tayin edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Altınotu biyokömür ve manyetik hibritlerinin farmasötik atıkların sudan uzaklaştırılmasında yüksek verimlilik ve yeniden kullanılabilirlik potansiyeli sunduğunu göstermektedir. Bu bulgular, düşük maliyetli, çevre dostu ve geri kazanılabilir adsorbanların geliştirilmesine yönelik önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, biochar was produced from Helichrysum arenarium (Altınotu), a renewable biomass source, and hybridized with Fe₃O₄ nanoparticles to impart magnetic properties to this biochar. The produced biochar and biochar/nanoparticle hybrids were evaluated as adsorbents for the removal of Flunixin meglumine, a drug widely used in cattle farming, from aqueous solutions. Biochar, thanks to its high surface area, porous structure, and functional groups on its surface, has the capacity to effectively adsorb pollutants. The hybrid material offers significant environmental and economic advantages by enabling magnetic recovery. Adsorption experiments were analyzed using kinetic, isotherm, and thermodynamic models, and the obtained data were compared with commercial activated charcoal. Adsorption capacity and binding energies were supported by theoretical calculations, thus revealing interaction mechanisms at the molecular level. The structural, morphological, and surface properties of the materials were characterized in detail using FT-IR, SEM-EDX, TEM, BET, and XRD analyses. Flunixin meglumine concentrations were precisely determined using UV-Vis spectrophotometry. The results demonstrate that Altınotu biochar and magnetic hybrids offer high efficiency and reusability potential for removing pharmaceutical waste from water. These findings provide a significant contribution to the development of low-cost, environmentally friendly, and recyclable adsorbents.