Tedarik zincirlerinde talep ve temin sürelerine duyarlı çok aşamalı envanter kararlarının incelenmesi ve endüstriyel bir uygulama
Analyze of demand and lead times sensitive multi echelon inventory decisions in supply chains and an industrial application
- Tez No: 201545
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT GÜNERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, çok-aşamalı envanter yönetimi, yapay sinir ağları, sinirsel-bulanık ağlar, SCOR modeli, Supply chain management, multi-echelon inventory management, artificial neural networks, neural-fuzzy networks, SCOR model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Literatürde tedarik zincirlerinde çok-aşamalı envanter yönetimine yönelik birçok yaklaşım önerilmektedir. Mevcut yaklaşımların karşılaştırmalı analizi sonucunda, envanter yönetim sürecini talep ve temin süresi belirsizliklerinin giderilmesinden, maliyet hesaplamasına ve performans analizine kadar destekleyen yeni modellere ve metodolojilere halen ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. ?Tedarik Zincirlerinde Talep ve Temin Sürelerine Duyarlı Çok Aşamalı Envanter Kararlarının İncelenmesi ve Endüstriyel Bir Uygulama? konulu bu tez çalışmasında, belirsizlik ortamında çok-aşamalı envanter yönetimi sürecinin aşamalarını kapsayan bütünleşik bir metodoloji ve bu metodoloji kapsamında deterministik/stokastiksinirsel- bulanık modeller sunulmaktadır. Sunulan metodolojide sözkonusu iki modelin gereksinim duyduğu değişkenlerin sinirsel-bulanık hesaplamalarla, çeşitli kabullerle ve/veya işletmeki uzmanlardan tespiti sözkonusudur, ve geliştirilen maliyet modelinde bu değerler birleştirilmektedir. Modelin performansının analizini de kapsayan metodoloji, bu yönüyle de daha önceki çalışmalardan farklılaşmaktadır. Burada geliştirilen metodolojinin çok-aşamalı envanter yönetimi literatürüne en önemli katkısı, talep ve temin sürelerine daha gerçekçi bir açıdan yaklaşarak bu değişkenlerin saptanmasına ve maliyet hesaplamaya yönelik olarak sistematik deterministik ve stokastik modeller sunmasıdır. Bu modeller çok-aşamalı ağaç yapılı tedarik zincirlerine yönelik olup, daha az karmaşık hesaplamalar kullanılarak daha doğru ve gerçeğe yakın sonuçlara ulaşmayı sağlamaktadır, ve deterministik model, esas model olan stokastik modelin yapısına girmektedir. Geliştirilen metodoloji ve modeller adım adım üç-aşamalı bir gıda tedarik zincirinde uygulamaya dönüştürülmüştür. Bu uygulama çalışma sonrasında tatmin edici sonuçlar elde edilmiş ve dikkate alınan ana depo ve zincir performansının iyileştiği gösterilmiştir. Böylelikle metodoloji ve modellerin pratikte uygulanabilirliği gerçek bir uygulama ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many approaches that are proposed in literature about multi-echelon inventory management in supply chains. It is determined by comparative analysis of existing approaches that, there is a necessity of new models and methodologies currently that support the inventory management process from removal of demand and lead time uncertainties to computation of cost and performance analysis. In this thesis study, titled ?Analysis of Demand and Lead Time Sensitive Multi Echelon Inventory Decisions and an Industrial Application?, an integrated methodology that covers all phases of multi-echelon inventory management process and deterministic/stochastic-fuzzy-neural models within the context of this methodology are presented. In the presented methodology, the variables that the models need are determined by neuro-fuzzy calculations, several assumptions and/or experts, and these values are combined in the developed cost model. The methodology contains the performance analysis of the model and that differentiates it from previous studies. The most important contribution that the proposed model makes to the multi-echelon inventory management literature is to present systematic deterministic and stochastic models, to determine demand and lead time variables by approaching them more realistic view and to calculate the chain cost. These models are for multi-echelon supply chains with tree structure and use less complex calculations to reach more proper and realistic results, and the deterministic model gets into the stochastic model structure. The presented methodology and models are used in an application step by step in a threeechelon food supply chain. Then satisfactory results are gained, and it is pointed out that the depot and chain performances are got better. Thus, the applicability of the methodology and models is validated with a real application.