Geri Dön

Flekso baskı sistemimde analog ve dijital baskı klişelerinin baskı kalitesine etkisi

The effect of analogue and digital printing plates on the printing quality in flexo printing system

  1. Tez No: 201644
  2. Yazar: ABDULLAH ZEYTUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BÜNYAMİN ZELZELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matbaacılık, Typography
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matbaa Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 72

Özet

Flekso baskı sistemi günümüz teknolojisindeki gelişmelere paralel bir yol izleyerek, ofset, tifdruk ve diğer baskı sistemlerindeki baskı kalitesini yakalamak adına en önemli gelişmeyi ve yeniliği baskı öncesi sürecinde gerçekleştirmiştir. Bilgisayardan direkt kalıba olan dijital kalıp pozlandırmayla, analog (konvansiyonel) kalıp hazırlama yöntemindeki nokta kayıplarını veya kazançlarını minimuma indirmekte, çok tonlu ve degrade geçişli görüntülerin kalıp yüzeyinde nokta kayıpsız elde edilmesiyle flexo baskıda da basılmasına olanak sağlamaktadır. Dijital olarak direkt pozlandırmada; film yerine kalıp yüzeyine sürülen siyah maske tabakasına yazı ve resim ton değerleri lazer ışını marifetiyle dijital olarak doğrudan pozlandırılır. Siyah tabakada lazer ışığını gören yerler yakılmak suretiyle yok edilir, diğer yerler ise aynı kalır. Böylece yazı ve resim, kalıp üzerinde negatif olarak oluşur. Dijital plaka lazer işleminden sonra rölyef oluşumu için aynen analog yöntemde olduğu gibi önce UVA ışıkla pozlandırılır, solventle indirilir, kurutulur ve son işlemden ( UVA/UVC ) sonra klişe baskıya hazır duruma gelmiş olur. Yapılan bu çalışmada dijital klişelerle analog klişelerin hazırlık evreleri, karşılaştırılmaları ve baskı kalitesindeki bulunmuş oldukları yer, uygulamalarla gerekli test baskılar yapılarak ifade edilmiştir. Yapılan araştırmalar ve uygulama çalışmalarından yola çıkarak ; bu teknolojik gelişmeyle artık flexo baskının baskı kalitesinin istenilen boyutlara ulaşmasındaki ilk ve önemli adımı gerçekleşmiş olduğu görülmektedir. Ancak günümüz rekabetçi iş dünyasının, her geçen gün kaliteyi yukarı çekme ve bu ileri teknolojiyi daha düşük maliyetlerle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şuan itibariyle söz konusu teknolojik gelişmenin yatırım maliyetinin yüksek oluşundan dolayı üretim hizmeti veren vi kuruluşlar bu teknolojiye yatırım yapmakta ve bünyelerine katmakta zorlanmaktadırlar ve bu da üretim sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Flexo baskı sistemindeki bu teknolojinin kullanılmasının yaygınlaşması için bundan sonraki çalışmaların maliyet düşürmeye yönelik yapılması gerekmektedir. Yapılan araştırmanın ilk bölümünde Flekso baskı sistemi hakkında genel bilgi verilmiştir. Baskı sisteminin yapısı ve özellikleri, ilk yıllarından günümüze kadar olan değişimleri ve uygulama alanları yer almıştır. Baskı öncesi hazırlık evreleri ikinci bölümde yer almıştır. Flekso baskıda kullanılan kalıp hazırlama yöntemleri üçüncü bölümde anlatılmıştır. Dijital kalıp ve analog kalıp hazırlık aşamaları ve karşılaştırılmalarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise yapılan uygulama çalışmalarında elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.

Özet (Çeviri)

Flexo printing system realized the most important improvement and novelty for reaching into the printing quality in offset, gravure and other printing systems by folloving a parallel way to the improvements in recent technologies. Digital plate exposition with computer to plate technology (CTP) minimises dot loses and dot gains in the preparation methods of analogue (conventional) plates and therefore, the multitone and degrade images can also be printed in flexo printing by obtaining without losing dots at the surface of the plate. In the direct digital exposing, the tone values of the text and solid areas are digitally exposed with the aid of a laser light directly into the black mask layer which is applied at the surface of the plate instead of film. The places which take the laser light in the black layer are eliminated by burning, the other places do not change. Thus, the text and solid areas appear negatively on the plate. After the laser procedure, the digital plate is first exposed with UVA light, treated by solvent, dried and it became ready for the engraving print following the final procedure (UVA/UVC). In the present study, the preparation stages of analogue and digital engravings and their comparisons and their places in the printing quality are described by the applications and the necessary test prints. With the research and applied work carried out, it is clearly seen that the first and important step for the print quality of flexo print to reach to the desired sizes has already been realized by this technological improvement. However, when we look at the recent competitive working world, it is necessary to increase the quality and to realise the technology with lower costs. The companies with production services invest to the technology and have some viii difficulties to include the technology in their body and this causes with longer production times because of the high investment cost of the technological improvement. In order to commonly use this technology in flexo printing system, it is essential to design a study plan to decrease the cost. In the first part of the present study, a general information on flexo printing system was given. The structure and properties of printing system, its improvements from its beginning to the present time and its application areas were included. In the second part, the preparation stages prior to printing were included. In the third part, the preparation methods for the plates used in the flexo printing were described. The preparation stages of digital and analogue plates and their comparisons were included. In the fourth part, the results obtained from the applied work were presented.

Benzer Tezler

  1. Flekso baskı sisteminde kullanılan baskıaltı malzemelerinin ve kalıbın basan yüzey yüksekliğinin, kaliteye etkisinin tespit edilmesi

    Determination of the under press substances and the pressing surface height of the mould used in flexo printing system

    MUSTAFA BATUHAN KURT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    MatbaacılıkMarmara Üniversitesi

    Matbaa Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EFE NEJAT GENÇOĞLU

  2. Flekso baskıda nokta kazancının baskı kalitesine etkilerinin incelenmesi

    The Investigation of dot gain affectings print quality in flexo printing system

    HARUN PARLAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    MatbaacılıkMarmara Üniversitesi

    Matbaa Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. EFE N. GENÇOĞLU

  3. Temel baskı sistemlerinde kalite kontrol parametrelerinin tesbiti ve karşılaştırılması

    The determination and comparison of quality control parameters in the main printing systems

    OSMAN ŞİMŞEKER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    MatbaacılıkMarmara Üniversitesi

    Matbaa Eğitimi Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. MEHMET OKTAV

  4. Farklı tipteki köpük kesicilerin flekso baskı mürekkeplerindeki performanslarının saptanması

    Dissimilar kind of antifoam flekso printing inks performance determination

    AKİF KEMAL KARATEPE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    MatbaacılıkMarmara Üniversitesi

    Matbaa Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. MEHMET OKTAV

    PROF.DR. EMİN ARCA

  5. Letterpress ve flekso baskı ile yapılan etiket üretiminin basılabilirlik kriterlerinin karşılaştırılması

    Comparison of printability criteria of label made with letterpess and flexo printing

    BÜŞRA SADIKLAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MatbaacılıkMarmara Üniversitesi

    Basım Teknolojileri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ LUTFİ ÖZDEMİR