Range resolution improvement of FMCW radars
FMCW radarlarda mesafe çözünürlük iyileştirmesi
- Tez No: 201697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİMŞEK DEMİR, PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: FMCW radar, mesafe çözünürlük, verici sızması, doğrusal olmayan frekans taraması, sıfır kesme sayacı, FMCW radar, range resolution, transmitter leakage power, non-linear frequency sweep, zero crossing counter
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
FMCW radar sivil ve askeri geniş uygulama alanlarına sahiptir. Diğer radar tipleri gibi FMCW radarlarda da mesafe çözünürlüğü önemli bir konudur. Mesafe çözünürlüğü için kuramsal bir sınır olduğu gibi sistemlerde kullanılan modüllerin ideal olmayan özellikleri de mesafe çözünürlüğünü kötü etkiler. Verici güç sızıntısı, doğrusal olmayan frekans taraması, frekans modülasyonu kaynaklı genlik bozulmaları ve ölçüm hataları modüllerin ideal olmayan özelliklerinin önemli sonuçlarındandır. Modüllerin bu özelliklerinden kaynaklanan sorunlar mesafe çözünürlüğünün kuramsal sınırın ötesinde kötüleşmesine sebep olur. FMCW radarlardan elde edilebilecek mesafe çözünürlüğü için bir diğer önemli konu da kullanılan işaret işleme yöntemleridir. Bu tezde sistem modüllerinin ideal olmayan özellikleri ve bu özelliklerin mesafe çözünürlüğü üzerindeki etkilerini azaltacak teknikler ele alınmıştır. Bunlarla birlikte FMCW radar işaretleri için işaret işleme yöntemleri ve bu yöntemler için mesafe çözünürlük iyileştirme teknikleri araştırılmıştır. Ayrıca kısa mesafe FMCW radarlar için kullanılan sıfır kesme sayacı adında basit bir işaret işleme ünitesi gerçekleştirilmiştir ve 2200 MHz ana frekansında çalışan bir FMCW radar prototipi ile gerçekleştirilen ölçümler ile sıfır kesme sayacının performansı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Frequency Modulated Continuous Wave (FMCW) radar has wide application areas in both civil and military use. The range resolution is a critical concept for these FMCW radars as for the other radar types. There are theoretical restrictions in the range resolution. In addition, the non-ideal properties of the modules used in the systems negatively affects the range resolution. The transmitter leakage, non-linear frequency sweep, FM to AM distortion and measurement errors are some of the critical non-ideal properties. The problems arising from these non-ideal properties further restrict the range resolution of FMCW radars. Another important concept for the range resolution that can be obtained from FMCW radars is the signal processing method. This thesis deals with the non-ideal properties of the system modules and techniques to reduce their effects on the range resolution. Furthermore, the signal processing methods used for FMCW radar signals and the possible improvement techniques for these methods are discussed. Moreover, a simple signal processing unit called zero crossing counter which can be used for short range FMCW radars is implemented and range resolution performance of this zero crossing counter is investigated by carrying out measurements on a prototype FMCW radar at 2200MHz.