Optimizing transient and filtering performance of a C-type 2nd harmonic power filter by the use of solid-state switches
C-tipi 2. harmonik güç filtresinin geçici rejim ve filtreleme performansının uyarı-iletken anahtarlar kullanılarak optimize edilmesi
- Tez No: 201698
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ERTAŞ, PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: C-tipi Harmonik Filtre, Ark ve Pota Ocakları, Filtre Kondansatör Asırı Gerilimleri, Harmonikler ve ?nterharmonikler, C-type Harmonic Filter, Arc and Ladle Furnaces, Filter Capacitor Overvoltages, Harmonics and Interharmonics
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu arastırma çalısmasında, C-tipi 2inci harmonik güç filtresinin performansı, tristör anahtarlamalı sönümlendirme direnci kullanılarak optimize edilmistir. C-tipi 2inci harmonik filtrelerin geleneksel tasarımında; filtre elemanları üzerinde, geçici rejimdeki anahtarlamalar sebebiyle olusan gerilim baskılarını en aza indirmek ve durağan-durumda filtreleme etkinliğini azami dereceye çıkarmak için, sürekli olarak bağlı olan direncin değeri optimize edilmelidir. Güç transformatörlerinin enerjilendirme akımı ve filtre bankasının kaynağa bağlanması, geçici rejimde filtre elemanları üzerinde olusan gerilim baskılarının iki ana nedenidir. Bu baskılar, yetersiz filtreleme performansı ve durağan-durumda yüksek kayıplar pahasına, yüksek sönümlendirmeli C-tipi filtre (düsük sönümlendirme direnci) tasarlanarak en aza indirilebilir. Öte yandan, C-tipi filtenin tasarımında, daha yüksek gerilim sınıflı kondansatör bankası, ve dolayısıyla daha pahalı bir filtre tasarımı pahasına; 2inci harmonik akımın yeterli oranda filtrelenmesi için, daha yüksek bir sönümlendirme vii direnci (yüksek kalite faktörü) seçilmelidir. Geleneksel C-tipi 2inci harmonik filtre devresinin bu sakıncası, sönümlendirme direncini iki paralel kısıma ayırıp birisini sürekli bağlı tutmak, diğerini anti-paralel bağlı tristörler yardımıyla devreye alıp çıkarmak suretiyle ortadan kaldırılabilir. Isık tetiklemeli tristörler güç katı ile kontrol devresi arasındaki izolasyonu sağlayıp açık hava kurulumuna olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
In this research work, the performance of a C-type, 2nd harmonic power filter is optimized by the use of a thyristor switched damping resistor. In the design of conventional C-type, 2nd harmonic filters; the resistance of permanently connected damping resistor is to be optimized for minimization of voltage stresses on filter elements arising from switchings in transient state and for maximization of filtering effectiveness in the steady-state. Transformer inrush current during energization of power transformers and connection of filter bank to the supply are the major causes of voltage stresses arising on filter elements in transient state. These can be minimized by designing a highly damped C-type filter (low damping resistor) at the expense of inadequate filtering performance and high losses in the steady-state. On the other hand, higher damping resistance (high quality factor) is to be chosen in the design of C-type filter for satisfactory filtering of 2nd harmonic current component at the expense of higher voltage rating for capacitor bank and hence a more costly filter bank design. This drawback of conventional C-type 2nd harmonic filter circuit can be v eliminated by subdividing damping resistor into two parallel parts; one is permanently connected while the other is connected to and disconnected from the circuit by back-to-back connected thyristor assemblies. The use of light triggered thyristors provides isolation between power stage and control circuit, and hence allows outdoor installation.