An automated building extraction model using fuzzy K-NN classifier from monocular aerial images
Bulanık öğrenme yöntemleri ile monocular hava fotoğraflarındaki binaların otomatik bulunması
  1. Tez No: 201701
  2. Yazar: ÇAĞLAR ŞENARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ONUR KARSLIOĞLU, PROF. DR. FATOŞ TÜNAY VURAL YARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: uzaktan algılama, bina sezme, geri besleme, bulanık öğrenme yöntemleri, building extraction, fuzzy k-NN, feedback
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmanın amacı hava fotoğraflarından binaların bulunması için otomatik bir model gelistirilmesidir. Bu model bulanık öğrenme yöntemleri ile uydu fotoğraflarındaki renk bilgisini kullanarak binaları bulmaya çalısmaktadır. Aynı zamanda kullanıcıdan aldıgı geri besleme bilgileri ile zamanla hatalarını azaltıp, basarı performansını arttırmayı amaçlamaktadır. Model 5 farklı test alanında denenmis ve performansı 600 den fazla bina üzerinde test edilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop an automated model to extract buildings from aerial images. The fuzzy k-Nearest Neighbor classification method is used to extract the buildings by using color information. Also, the advantages of the relevance feedback systems are discussed. The model is implemented in C# and a graphical user interface is developed for the user interaction. The model is evaluated in 5 different test areas with more than 600 buildings.