Investigation of telomerase activity in diagnosis of endometrial and cervical cancer
Endometriyum ve serviks kanserlerinin tanısında telomeraz aktivitesinin incelenmesi
  1. Tez No: 201700
  2. Yazar: UĞUR ESKİOCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Moleküler Tıp, Biochemistry, Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Telomeraz, serviks kanseri, endometrium kanseri, TRAP yöntemi, Telomerase, cervical cancer, endometrial cancer, TRAP assay
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsan telomeraz enzimi, kromozomların kısalmasını engellemek için telomerlere TTAGGG ardışık tekrarlarını ekleyen ve yapısında RNA bulunduran bir enzimdir. Normal dokuların bir çoğunda telomeraz aktivitesi gözlenmezken, bir çok tümör dokusunda aktivite gözlenmesi, telomerazın kanser tanı ve prognozunda bir gösterge olarak kullanılabilmesine olanak sağlar. Bu çalışmada tümörlü serviks, endometriyum ve çevrelerindeki normal doku örneklerinde, geliştirilmiş TRAP (telomeric repeat amplification protocol) ? gümüş boyama yöntemiyle telomeraz aktivitesi belirlenmiştir. İzlenen protokolde telomeraz aktivitesinin göstergesi olan karakteristik 6 bç'lik aralıklarla artan bantlar, kanserli dokuların hemen hepsinde, normal dokuların bazılarında gözlenmiştir. Kanserli dokularla çevresindeki normal dokuların telomeraz aktiviteleri densitometrik yöntemle karşılaştırılmıştır. Servikal karsinom örneklerinde, çevresindeki normal dokularla karşılaştırıldıgında, istatistiksel olarak daha yüksek telomeraz aktivitesi gözlenmiştir. Normal ve kanserli endometriyum dokularında telomeraz aktivite düzeyleri karşılaştırıdığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Normal endometriyumda gözlenen telomeraz aktivite düzeyleri bu yöntemin endometriyum kanserinde kullanımı kısıtılamaktadır. Ancak, serviks kanserinde TRAP ? gümüş boyama yöntemiyle telomeraz aktivite düzeylerinin belirlenmesi bu kanserin tanısında yardımcı bir yöntem olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Human telomerase is a ribonucleoprotein complex that adds hexameric TTAGGG repeats to the ends of chromosomes in order to prevent their shortening. Telomerase activity has been evaluated for its diagnostic and prognostic value in cancer since it is observed in most malignancies but not in most normal somatic tissues. In this study telomerase activity was examined in tumor specimens obtained from cervix, endometrium and their non-cancerous regions by an improved telomeric repeat amplification protocol (TRAP) ? silver staining assay. Appearance of characteristic TRAP leader with 6 base pair increments indicate a positive result and was observed in all cancerous and some of the non-cancerous tissues. Telomerase activities of carcinoma tissues and normal counterparts were compared by densitometric analysis after PCR. Significantly higher telomerase activity was observed in cervical carcinoma samples compared to normal adjacent tissue. No significant difference was observed between endometrium carcinomas and normal endometrial tissue in terms of telomerase activity. High telomerase activity in normal endometrium restricts the use of assay for detection of carcinogenesis. However, in cervical tissues an accurate quantification of telomerase activity by TRAP ? silver stain assay may be valuable as a confirmatory assay.