Estimation of time-dependent link costs using GPS track data
GPS takip verileri kullanılarak, zamana bağlı yol ağı seyir maliyetlerinin hesaplanması
  1. Tez No: 201801
  2. Yazar: AHMET DÜNDAR ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Ulaşım, Geography, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: zamana bağlı değişen yol ağı analizi, harita ilişkilendirmesi, yol ağı seyir karakteristikleri tahmini, araç takibi, time-varying network analysis, map-matching, link cost estimation, fleet tracking
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) farklı uygulamalarla hayatımızın bir parçası haline geldi. AUS'un başarısını etkileyen en önemli unsur, sistemce kullanılan verilerin gerçeklik düzeyidir. Seyir karakteri zamana bağımlı değişkenlik gösteren yol ağlarında, daha doğru analiz sonuçları elde edebilmek için zamana bağlı değişiklikleri hesaba katan analiz metotları kullanılmalıdır. Ancak zamana bağlı analizler, zamana bağlı verinin varlığını gerektirir. Bugün, zamana bağlı trafik veri ölçümlerinde genelde yollara kurulumu yapılmış özel dedektörlerden elde edilen veriler kullanılmaktadır. Ancak yüksek maliyetlerinden dolayı bu üniteler sadece ana arterlere sınırlı sayıda kurulabilmektedir. Bu da zamana bağlı veri derinliğini azaltmaktadır. Telekomünikasyon ve mobil cihaz teknolojilerinde sağlanan ilerleme, firmaların araçlarına ait konum bilgilerini canlı olarak takip edebilmesini sağlamaktadır. Filo takibi adı verilen bu yöntemle araçların anlık konumlarına dair veriler toplanabilmektedir. Sahadan gelen bu verinin analizi ile zamana bağlı değişen trafik seyir karakteristiklerinin düşük maliyetlerle ölçülmesi mümkün olabilir. vii Bu çalışma, küresel konumlandırma sisteminden elde edilen araç takip verilerinin analizi ile, yol ağlarındaki seyir karakteristiklerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu analizlerde, gelen verilerin sayısal haritalarla ilişkilendirilmesi ve mekansal olarak sorgulanabilmesi için Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) araçları kullanılır. CBS yardımıyla yollarla ilişkilendirilen araç takip verileri kullanılarak, yol ağı seyir karakteristikleri hesaplanır. Elde edilen zamana bağlı seyir karakteristik bilgileri seçilen zamana bağlı analizde kullanılır. Bu çalışmada önerilen yöntemler Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüs yol ağında test edilmiştir. Testler sonucunda, yol ağı üzerindeki bağlantıların aşılma süreleri ölçülmüş ve bu ölçümler doğrultusunda kampüs yol ağında trafik yoğunluğu yaşanan aralıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intelligent Transport Systems (ITS) are becoming a part of our daily lives in various forms of application. Their success depends highly on the accuracy of the digital data they use. In networks where characteristics change by time, time-based network analysis algorithms provide results that are more accurate. However, these analyses require timebased travel speed data to provide accurate results. Conventionally, traffic data are usually obtained using the data provided from loop-detectors. These detectors usually exist on main arteries, freeways and highways; they rarely exist on back roads, secondary roads and streets due to their deployment costs. Today, telematics systems offer fleet operators to track their fleet remotely from a central system. Those systems provide data about the behaviors of vehicles with time information. Therefore, a tracking system can be used as an alternative to detector-based systems on estimating travel speeds on networks. v This study aims to provide methods to estimate network characteristics using the data collected directly from fleets consisting of global positioning system (GPS) receiver equipped vehicles. GIS technology is used to process the collected GPS data spatially to match digital road maps. After matching, time-dependent characteristics of roads on which tracked vehicles traveled are estimated. This estimation provides data to perform a time-dependent network analysis. The methods proposed in this study are tested on traffic network of Middle East Technical University campus. The results showed that the proposed methods are capable of measuring time-dependent link-travel times on the network. Peak hours through the network are clearly detected.