Prioritized 3D scene reconstruction and rate-distortion efficient representation for video sequences
Video görüntüleri için önceliklendirilmiş 3B sahne geri çatımı ve hız-bozulum bağlamında verimli gösterimi
- Tez No: 201802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. AYDIN ALATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Öznitelik takibi, hareketten-yapı, hız-bozulum açısından verimli sahne gösterimi, Feature tracking, structure-from-motion, rate-distortion efficient scene representation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tez çalısmasında, 2B video görüntülerini kullanarak bir 3B sahne geriçatımı gerçeklestiren özgün bir yöntem önerilmistir. Önerilen yöntemde, öncelikle Kanade-Lukas-Tomasi izleyicisi ve Kalman filtresi yardımıyla sahnedeki belirgin özniteliklerin bir kareler arası yer değisiklikleri dizisi olarak temsil edilen gezingeleri olusturulur. Ardından, sahneyi görüntüleyen kameralar bir metrik referans geriçatımına göre yerlestirilip, videodaki her kare çiftinin 3B geriçatıma uygunluğunu değerlendirebilmek için temel çizgi ve öznitelik çifti sayısını göz önüne alan özgün bir ölçev hesaplanır. Bu ölçeve göre sıralanan kare çiftleri, sıralı hareketten-yapı temelli bir algoritmayla islenip, seyrek yapı ve kamera kestirimleri hesaplanır. Önerilen yaklasımın teknik yazındaki benzerlerinden üstün olduğu deneylerle gösterilmistir. Son olarak, hız-bozunum açısından verimli, örgü temelli bir 3B sahne gösterimi olusturulur. Örgü yaratım süreci, bir hedef görüntü ve onun bir örgü ve bir referans görüntüsünden elde edilen iii iv kestirimi arasındaki hata tarafından yönetilir. Hedef ve kesitim arasındaki fark görüntüsü üzerinde yansıması en büyük hatayı içeren üçgensel yama, iyilestirme için seçilir. Bu yamanın hedef ve referans görüntülerindeki yansımaları içinde yer alan öznitelik çiftleri arasından, üçgensel yamaya en az uyumlu olan çift, gösterime eklenecek 3B düğümü hesaplamak için kullanılır. Önerilen yöntem denenen tüm durumlarda sık derinlik haritası metodundan, derinliğin yüksek olduğu sahnelerde ise blok hareket vektörleri metodundan daha iyi sonuçlar vermistir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, a novel scheme performing 3D reconstruction of a scene from a 2D video sequence is presented. To this aim, first, the trajectories of the salient features in the scene are determined as a sequence of displacements via Kanade- Lukas-Tomasi tracker and Kalman filter. Then, a tentative camera trajectory with respect to a metric reference reconstruction is estimated. All frame pairs are ordered with respect to their amenability to 3D reconstruction by a metric that utilizes the baseline distances and the number of tracked correspondences between the frames. The ordered frame pairs are processed via a sequential structure-from- motion algorithm to estimate the sparse structure and camera matrices. The metric and the associated reconstruction algorithm are shown to outperform their counterparts in the literature via experiments. Finally, a mesh-based, rate- distortion efficient representation is constructed through a novel procedure driven by the error between a target image, and its prediction from a reference image and iii iv the current mesh. At each iteration, the triangular patch, whose projection on the predicted image has the largest error, is identified. Within this projected region and its correspondence on the reference frame, feature matches are extracted. The pair with the least conformance to the planar model is used to determine the vertex to be added to the mesh. The procedure is shown to outperform the dense depth-map representation in all tested cases, and the block motion vector representation, in scenes with large depth range, in rate-distortion sense.