Automatic acquisition and use of multimodal medical device observations based on ISO/IEEE 11073 and HL7 standards
ISO/IEEE 11073 ve HL7 standartları ile medikal cihazı gözlemlerinin otomatik edinimi ve kullanımı
- Tez No: 201865
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Medikal Cihazlar, Birlikte C¸ alı¸sabilirlik, Uzaktan Sa˘glık G¨ozlemlemesi, IEEE 11073, HL7, IHE PCD Profili, C¸ evresel Zeka, Sens¨or A˘gları, Medical Devices, Semantic Interoperability, Remote Healthcare Monitoring, IEEE 11073, HL7, IHE PCD Profile, Ambient Intelligence, Sensor Networks
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Saglık servislerinin tum vatandaslara uygun maliyetlerle saglanması oldukca zordur. Ozellikle yaslı insan n¨ufusunun artısı ile birlikte kronik hastalıkların bakım maliyetleri de artmaktadır. Gunumuzde, iyilestirmeden cok onleme dayalı saglık servislerine yonelim vardır. Kronik hastalıkların tedavisi devamlı ve uzun sureli gozlem gerektirdiginden, uzaktan saglık gozlemi bu hastalıkların gozlemlenmesi ve onlenmesi icin oldukça onemlidir. Bilgisayar agları, mobil iletisim ve medikal cihaz teknolojilerindeki ilerlemelerle birlikte uzaktan saglık gozlemi de artık mumkun olmaktadır. Fakat, farklı medikal cihazların mevcut saglık sistemlerine entegrasyonu, medical cihaz gozlemlerinin ilgili uygulamalarda otomatik kullanımı acısından oldukca onemlidir. Tez calısması, farklı medikal cihaz gozlemlerinin saglık sistemlerince otomatik edinimini ve kullanımını amaclamaktadır. Medikal cihazların saglık sistemleriyle birlikte calısabilirligi hem fiziksel baglantı hem de uygulama katmanında birlikte calısabilirlik gerektirir. Bu yuzden, tez calısması hem medikal cihazları hem de mevcut saglık sistemlerini incelemektedir. Bu çalısmada ISO/IEEE 11073 ve HL7 standartlarına ba˘glı bir cozüm sunulmustur. Ayrıca bu tez calısması ile, medikal cihazlardan gelen gozlemlerin, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen IST-027074 SAPHIRE projesi kapsamında ger¸cekle¸stirilen akıllı sa˘glık g¨ozlemi ve karar destek sistemine otomatik entegrasyonu sa˘glanmı¸stır.
Özet (Çeviri)
The delivery of quality healthcare to all citizens at reasonable costs is an important challenge. With the increase in the aging population, the costs of managing chronic diseases increase. Today, healthcare services tend to shift from recovery to prevention. Remote healthcare monitoring is crucial for prevention and monitoring of chronic diseases since they require continuous and long-term monitoring. The advances in networking, mobile communications and medical device technologies offer a great potential to realize remote healthcare monitoring. However, seamless integration of multi-modal medical devices to the existing healthcare information systems is necessary for the automated use of medical device observations in related applications. The thesis addresses the automatic acquisition and use of multi-modal medical device observations in healthcare information systems. The interoperability of medical devices with healthcare information systems requires both physical connectivity and application level interoperability. Therefore, the thesis conceniv trates on both the medical device domain and the interoperability efforts on the existing healthcare information systems. It provides an interoperability solution based on ISO/IEEE 11073 and HL7 standards. This work is also realized the automatic acquisition and use of multi-modal medical device observations in an intelligent healthcare monitoring and decision support system which is developed as a part of the IST-027074 SAPHIRE project funded by the European Commission.